Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Преславското съкровище гостува на Лувъра

Изложбата "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България" на Националния исторически музей ще бъде представена в Лувъра в Париж, където ще интригува посетителите на музея до 5 ноември.

Откриването на изложбата ще се състои на 30 юни, събота, в зала 6 на крило "Ришельо". Експозицията представя величествеността на Първото българско царство. В нея са включени 45 паметника от Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН и Археологическия музей „Велики Преслав“.

Водеща част от изложбата ще бъде Преславското златно съкровище и по-специално сребърен позлатен накрайник за колан, на който е изобразена водоплаваща птица с превързана лента около шията й. Накрайникът е с форма на касета, типичен за ранновизантийските коланни обкови от VІ – VІІ в., както и за някои старобългарски от VІІІ – ІХ в. Мотивът с птицата, който най-вероятно изобразява патица, се среща често в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна култура от IX – X в. Предполага се, че олицетворява обновената царска власт.

Куратор на "Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България" от френска страна е г-н Яник Дюран, директор на Департамента на произведения на изкуството в музей "Лувър". Финансирането на изложбата е осигурено от българското министерство на културата, както и частично от френска страна.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px