Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Българи с революционен за въздушната търговия продукт!

В покрайнините на София, екип от 14 инженери и експерти по логистика работи върху технология, която би могла да промени изцяло начина, по който гледаме на електронната търговия.

Всичко започва с двама братя, които се опитват да измислят начин да транспортират автентичното българско сирене до Делфт, Холандия, където работи един от тях. Като въздушен инженер Константин Рангелов знае, че малки дронове не могат да изпълняват дълги полети.

Двамата братя виждат възможност, развиват дизайна на продукта си и изпращат идеята си на бивши университетски преподаватели на Константин за мнение. Четири години по-късно основаната от Константин и Свилен Рангелови (на снимката долу) фирма, е единственият доставчик на дронове на най-голямата въздушна асоциация в света – Международната асоциация за въздушен транспорт.

Въпросната фирма, наречена „Дронамикс“, е основана през 2014 г. Основната й цел е изпращането по въздух на всякакви пратки да се направи по-достъпно и по-евтино. Голямата енергия и експертните знания на двамата братя довежда при тях и първия инвестор – фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, който подкрепя проекта им с 200 000 евро.

Освен това те печелят първо място на фестивал във Виена, състезавайки се с 1600 други проекти от 98 държави. Следват четири години на обширни проучвания и на развиване на продукта, подкрепени от инвестиции от австрийски фондове и от български бизнесмени. Днес фирмата на Рангелови вече тества прототипа си на безпилотен летателен апарат, наречен „Черен Лебед“.

Този дрон трябва да излезе на пазара в края на следващата година – размаха на крилата на „Лебеда“ е 16 метра, той може да носи предмети с тегло до 350 кг на разстояние 2500 км, летейки със скорост 200 км в час.

„Когато за пръв път се срещнах с „Дронамикс“, бях изненадан от спокойното им отношение към работата. Тук става дума за революция в индустрията на доставките!

Софтуерът и хардуерът на продукта са много добре развити поотделно, и освен това са в идеален баланс помежду си. По това този смел и новаторски проект се отличава от другите в тази сфера.“

Коментира Бойко Яръмов, един от българите, инвестирали в идеята на Рангелови.  

"Представете си държави с недобреразвита пътна инфраструктура, или такива с особености на релефа. Представете си места, толкова отдалечени от света, че трябват дни, за да може кораб, лодка или камион да достигне дотам, за да достави нужните хранителни продукти, лекарства или други неща от първа необходимост.

На „Черния Лебед“ ще са му нужни само няколко часа, за да прекоси огромни разстояния, освен това няма нужда от специална писта за кацане или излитане, което прави поддръжката му много по-лесна и по-евтина.

Със своя стандартен газов двигател този дрон може да лети в продължение на 12 часа, без да се налага да се презарежда."

подчертава Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор на фирмата.

Заради възможностите на продукта си братята са се устремили към Югоизточна Азия и Централна Африка, планирайки впоследствие да развият пазара си и в останалата част на Азия, в Северна Африка, в Латинска Америка и в Океания.

Независимо от напредъка на технологиите в днешно време, една пречка стои пред Рангелови – съществуващите закони за въздушния транспорт. Затова фирмата вече води преговори с властите на редица държави. 

Освен това те развиват партньорства с местни въздушнотранспортни компании.

„Това е нова технология, която изисква от всеки клиент да има подръка обучени специалисти, които да се занимават с контрол на въздушния трафик. Затова ние предлагаме и такава услуга.“

,обясняват братятя.

„Черният Лебед“ може да бъде управляван по три начина, в зависимост от местните изисквания – напълно подвластен на оператор, полуавтономен и напълно автономен летеж.

Понастоящем водим преговори и обсъждания с пет фирми, които искат да поръчат общо 1400 летателни апарата. Ако всичко върви по план, след края на 2020 г. ще можем да произвеждаме по 1000 дрона на година.“

коментира Яръмов.

Повечето от 15-те новопрохождащи фирми в този сектор изпробват квадрокоптери (четирироторни хеликоптери), които могат да носят едва няколко килограма на по-малко от 10 километра. Има, разбира се, и американски, и китайски фирми, които в следващите години планират да построят летателни апарати, способни да носят стотици тонове. Но проектът на Константин и Свилен си остава водещ в тази сфера. А още дори не е напълно осъществен!  

*Материали и снимки от https://www.trendingtopics.a

thttp://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px