Вход
обновено 7:22 PM EET, Nov 11, 2019

Българин може да спаси света от глад. Намери начин да намали количеството на изхвърляната храна

Разработка на български стартъп обещава да реши глобален проблем – изхвърлянето на храна. Освен да асистира в организацията на кухнята, системата CogZum подобрява проследяването на храната, която влиза и престоява в домакинството ни, и в крайна сметка води до намаляване на количествата изхвърлена храна, поясниха от едноименния разработчик.

Според доклад на Европейската Комисия 53% от изхвърлената храна се дължи на домакинствата. По данни на FAO (Организацията за прехрана и земеделие към ООН), изхвърленото количество храна от домакинствата в развитите страни е между 95 и 115 кг годишно или средно 700 британски лири (1500 лв.) в парична стойност.

„За разлика от нашите баби, които са имали време и умения за оползотворяване на всички хранителни съставки, сегашните поколения са затруднени и не достатъчно умели в пазаруването и използването на продуктите.

В резултат от това се изхвърля драматично количество храна”

казва Иво Димитров, основател и главен разработчик на проекта CogZum.

По неговите думи CogZum „значително подобрява способностите ни да проследяваме храната, която влиза и престоява в домакинството ни, и затова води до намаляване на количествата излязла, т.е., изхвърлена храна”.

CogZum e следващо поколение система за управление на храната в домакинството, която интегрира функционалности за поддържане на пълен каталог на провизии в кухнята, вкл. в хладилника, помощник за умно пазаруване и прецизна система за следене срока на годност на храната.

За момента приложението се предлага за единично ползване на български и английски език и е лидер в британския App Store, но от октомври т.г. домакинствата ще могат да се абонират за семеен пакет. През първото тримесечие на 2019 г. предстои пускане на Android и Apple Watch версии, а в близко бъдеще CogZum ще предложи собствени умни кухненски устройства, както и много други допълнителни функционалности.

Българският стартъп е сред 30 избрани да представят проекта си на форума European Food Venture Forum 2018 (EFVF), който се организира от Tech Tour на 5 - 6 септември в Орхус, Дания. Проектът вече е минал през първия етап на частна инвестиция и се готви за първи инвестиционен рунд през април 2019 г.

„Това, че проект в изцяло нова сфера за българската стартъп среда успява да се открои на голяма международна сцена, е много добра индикация за нашата екосистема”, смята Иво Димитров.

„Подобни успехи са гарант за това инвеститорите и корпорациите да гледат по-сериозно на стартиращи проекти от България”.

Иновациите и технологиите играят все по-важна роля в европейските системи за търговия и здравеопазване във времена, в които демографията на населението се променя, а политическият фокус се измества към превенция и здравословен начин на живот.

Целта на EFVF е да подпомага изграждането на дългосрочно бизнес сътрудничество между бързоразвиващи се компании в хранителния сектор, технологични корпорации и международни инвеститори чрез платформа за обмяна на опит, знания и контакти.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px