Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Aрхитектурно-строителна реставрация на средновековна църква „Свети Архангел Михаил“

 

Проект № СВ006.1.21.104 „Да построим моста на туризма-смесица от общо наследство“ 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –Македония 

 

 

Община Рила успешно приключи архитектурно-строителна реставрация на средновековна църква „Свети Архангел Михаил“, гр. Рила. Дейността е финансирана в рамките на проект № СВ006.1.21.104 „Да построим моста на туризма-смесица от общо наследство“ и се изпълнява в партньорство с Община Старо Нагоричане БЮР Македония. Финансиран е по Програмата за трансгранично сътрудничество- ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Македония (2014-2020). 

Църквата “Свети  Архангел Михаил” в гр. Рила се намира в Югозападната част на България, на 18 км. западно от най-големия средновековен манастир в страната – Рилски манастир. Датирана е от ХІІ век.

По своя архитектурен план, църква „Свети Архангел Михаил“ е от типа на кръстокуполните църкви с четири свободно-стоящи стълба, разпространени на Балканския полуостров в период XI—XIV век. През края на XVIII  и началото на XIX век  е възстановена и основно разширена на запад, като по цялата повърхност на стените е нанесена нова варова мазилка и част от тях са били изписани с възрожденска живопис, характерна за първата половина на XIX век. В периода 1991-2004г. по време на реставрация на възрожденската стенопис, учените откриват по-стар слой стенописи, датирани от 12 век, което е и причина за датировка на църквата. Поради липса на финансови средства, стенописите са единствено разкрити и с цел опазването им, покрити с предпазни щитове и до момента интервенцията върху храма е сведена единствено до ремонтни и аварийни дейности.

През пролетта на 2018г. с финансовата подкрепа от Програмата за трансгранично сътрудничество- ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Македония (2014-2020) започва цялостната архитектурно-строителна реставрация на средновековната част на църквата. Църквата е с нов покрив и купол, реставрирани са 50 кв.м средновековна и 35 кв.м възрожденска живопис. Храмът е включен в Регистъра на Министерство на културата на недвижими културни ценности от национално значение, а високата художествена стойност на обекта е в реставрираната средновековна живопис. Посетителите тук могат да видят  изображения на Светия лечител Дамян, със скалпел (ланцет) в дясната си ръка, изографисан в цял ръст; разположени в цял ръст светците литургисти Григорий Богослов, Василий Велики, Йоан Златоуст и Свети Поликарп Смирнски; изографисана фигура на Свети Николай Мирликийски Чудотворец и др., които са уникални по своята сюжетика и стилови особености, характерни за византийското изкуство от периода на средновековието. 

Изключително живописна е и възрожденската стенописна декорация, традиционно подчинена на патрона на храма – Свети Архангел Михаил.

Официалното откриване на обекта ще се състои на 24.09.2018г. с участие и на македонските партньори. Организаторите предвиждат и провеждане на туристическа обиколка с цел представяне и на други обекти на културния и религиозен туризъм в община Рила.

С изпълнението на проекта, Община Рила се стреми да експонира църква „Свети Архангел Михаил“ като завършен продукт на религиозен и културен туризъм и да постигне добавена стойност на туристическа дестинация Рилски манастир. Други дейности по проекта са: създаване на туристически информационен център в община Старо Нагоричане и център за обучения по занаяти и въвеждане на модерни информационни технологии за туристическа интерпертация, както и туристическа обиколка и в Старо Нагоричане.

Обща стойност на проекта е 498 301.66 евро, за Община Старо Нагоричане -274 622.46 евро и за Община Рила-223 679.21 евро.

Изпълнява се в двугодишен срок и официално приключва на 24.10.2018г.

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Община Рила и не може по никакъв начин да отразява мнението на Европейския Съюз.

Последно променена вПонеделник, 17 Септември 2018 13:17

Banner 468 x 60 px