Вход
обновено 7:31 PM EET, Dec 13, 2019

МЛАДИ И СТАРИ ЗЕМЕДЕЛЦИ СЪЗДАВАТ ГРАДИНИ ЗАЕДНО

08 ми октомври, понеделник, беше денят, в който деца от Дневния център „Зорница“ в Благоевград, техни възпитатели, членове на Сдружението на пенсионерите от града и екипът на Сдружението на Югозападните общини поставиха заедно основите на пилотна крайградска градинка за плодове и зеленчуци в село Дъбрава.

 Всяко от децата получи възможност да посади свое бадемово дръвче под вещото ръководство и напътствия на по-опитните си „колеги градинари“ от Сдружението на пенсионерите. Дръвчетата бяха „осиновени“ от младите градинари, като поставени табелки указват кой е техният осиновител. Така децата и семействата им ще имат възможност да посещават градинката и по-нататък, за да обгрижват и следят как се развива тяхното дръвче.

 След това смесената група градинари засади листни зеленчуци в предварително подготвени издигнати лехи – спанак, различни видове салата и лук. Засадиха се и ягоди, които са сред любимите плодове на децата. Накрая всички се поздравиха за добре свършената работа, като по стара българска традиция попяха и поиграха в чест на новата градинка.

 След здравата работа и грижи, очакваме богата реколта, с която градинарите да се похвалят и да почерпят.

 Инициативата се провежда в рамките на Проект „Градско земеделие за промяна в градовете: управленски модели за подобряване на институционалния капацитет и социалното включване“ с акроним: AgriGo4Cities, финансиран от Транснационална програма „Дунав“ на Европейския съюз.

Сдружението на югозападните общини е един от 13те партньора по проекта, а Благоевград е един от шестте пилотни района за градско и крайградско земеделие, наред с общини от Чехия, Унгария, Румъния, Черна гора и Словения.

За повече информация посетете интернет страницата на СЮЗО, секция Проекти, следете страниците ни в социалните мрежи или ни потърсете на тел. 0888796233. 

Последно променена вСряда, 10 Октомври 2018 06:17

Banner 468 x 60 px