Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Украинският режисьор Олег Сенцов получава наградата „Сахаров“ за 2018 г.

Г-н Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвинения за тероризъм, бе избран за лауреат от лидерите на политически групи в Парламента измежду три номинации.

При обявяването на решението в пленарна зала председателят на Парламента Антонио Таяни заяви: „Със смелостта и с решимостта си, с поставянето на своя живот в опасност режисьорът Олег Сенцов се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света. Като му присъжда наградата „Сахаров“, Европейският парламент изразява солидарност с него и неговата кауза. Ние приканваме за неговото незабавно освобождаване. Неговата борба ни напомня, че е наш дълг да защитаваме човешките права навсякъде по света и при всякакви обстоятелства.“

Кой е Олег Сенцов

Олег Сенцов е украински режисьор, осъден на 20 години лишаване от свобода за подготовка на терористични актове срещу руското управление в Крим след анексирането на полуострова. Неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“ определи процеса срещу него като „несправедлив процес пред военен съд“.

Руските окупационни сили в Крим са арестували незаконно и осъдили на продължително лишаване от свобода приблизително 70 украински граждани.

От средата на май до 6 октомври Олег Сенцов провеждаше гладна стачка, която той преустанови заради заплахата да бъде хранен принудително.

Церемонията по награждаването

Наградата „Сахаров“ включва сертификат и парична премия от 50 000 евро. Те ще бъдат връчени на церемония в Европейския парламент в Страсбург на 12 декември.

Финалистите

Олег Сенцов бе един от тримата финалисти за наградата за 2018 г. Другите две номинации бяха на 11 неправителствени организации, защитаващи човешките права и спасяващи живота на мигранти в Средиземно море, и на Несер Зефзафи, лидер на протестно движение в Мароко. Прочетете повече за тях в нашия материал.

Неспечелилите финалисти също ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров. Тя се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тази година се отбелязва нейната 30-та годишнина.

Миналата година лауреат на наградата стана демократичната опозиция във Венецуела.

Източник: Европейски парламент

Banner 468 x 60 px