Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Филмови дни ЛУКС * LUX Film Days * 2018 * Благоевград

Филмови дни "ЛУКС" - с единствена прожекция в Кино CINEMAX - БЛАГОЕВГРАД

Предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ * LUX Prize * #LUXPrize на European Parliament, а входът отново е СВОБОДЕН.

Организатори са Европейски парламент в България и Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест.

За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТА предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

БИЛЕТИТЕ ще бъдат на разположение на киноманите след 20 ноември!!!

* * *
3 декември, 19.00 часа, Кино CINEMAX

„СТИКС“ (STYX)
режисьор Волфганг Фишер (Германия, Австрия)

Рике, лекарка от Европа в средата на 30-те си години, въплъщава типичния западен модел за щастие и успех. По време на така необходимата ѝ почивка в Гибралтар тя осъществява дългогодишната си мечта и се отправя сама на морска обиколка с лодка. В открито море обаче мечтаната ваканция бързо се превръща в кошмар, когато след буря Рике се озовава до потъваща лодка с бежанци. С филма си Волфганг Фишер създава клаустрофобична атмосфера в открити води, където някои плават свободно, докато други потъват, „...документална действителност, която същевременно функционира като алегория за двойствения подход на Запада към бежанската криза“ (Hollywood reporter).

* * *
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира ФИЛМОВИ ДНИ "ЛУКС" * LUX Prize * #LUXPrize, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Българската публика за поредна година ще има възможността да види три вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА
Приканваме публиката да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата „ЛУКС“ > LUX Prize.

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА #КИНО!

Banner 468 x 60 px