Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка от 1 февруари

Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи „Ройтерс“, а малко след това бе потвърдена от Световната банка, съобщава „Дневник“.

Източници на агенцията казват, че става дума за „лично решение“ на президента. В кратко съобщение той само заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния колеж „Дармут“.

Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.

http://vevesti.bg

Banner 468 x 60 px