Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Европа в надпревара за българския Webit

Над 26 европейски града ще се състезават за домакинство на водещето технологично събитие Webit Festival, което беше създадено в България.

Лондон, Париж, Мадрид, Тел Авив, Будапеща, Брюксел, Амстердам, Валенсия, Виена са само част от градовете, подали документи да бъдат домакин на eвропейското събитие за иновации, технологии и един от значимите форуми за бъдещето – Webit Festival. След посещение на събитието и създаване на местни контакти, много инвеститори и компании започнаха проекти в България. Затова ефектът на Webit върху икономиката на страната-домакин условно се оценява на над 60 милиона евро. В оценката се включват както приходите от туризъм, така и преки и непреки инвестиции в компании, създаване на нови работни места и маркетинг на дестинацията като място за иновации и локация за световен събитиен туризъм.

“Подобни събития са много малко в света и се превърнаха в най-силния инструмент за реклама на една държава и за привличане на инвестиции и таланти. България трябва да се гордее, че такъв световен феномен е бил създаден в страната и до сега Webit се случва именно в София.”

Иновационен директор на международния производител на електроника „Филипс“

“Това е изключително световно признание за Webit и България! Голяма е гордостта на екипа ни от факта, че идеята и мечтата, която започнахме да осъществяваме преди 11 години в София – днес е нещо, за което най-големите Европейски градове се състезават.”

д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit Foundation

“Когато създадохме Webit, много хора от нашата индустрия не знаеха къде се намира София. След като си правеха труда да потърсят, откриваха, че е столицата на най-бедната държава в ЕС и ни казваха, че нямат никакъв интерес нито към България, нито към региона. Съветите от експерти твърдяха, че за да има успех, подобно събитие трябва да бъде на голям пазар като Англия, Франция или Испания... но за Пламен не беше важен успехът на събитието, а успехът на идеята Webit – да наложим марката България, да свържем екосистемите, да създадем нови възможности, да задържим талантите си в страната и да привличаме нови. И за наша радост и гордост явно сме на правилния път, щом днес именно най-големите европейски пазари – градове и държави символ на иновациите в Европа, са в състезание за домакин на Webit 2020.”

Аниела Русева, директор на световните събития Webit

Именно Webit беше събитието, което преди 3 години вдъхнови световното бизнес списание Forbes да попита „София ли е истинската дигитална столица на възникващите пазари?“ От този момент, много международни бизнес медии започнаха да търсят и виждат позитивните новини и развития в България и Webit се превърна в структуроопределящ форум за развитието на страната в посока възникващи технологии, иновации, привличане на капитал, място в световния информационен поток и маркетинг на София като инвестиционна и технологична дестинация.

Събитието Webit Festival Europe 2019 ще се проведе на 13-15 Май в София.

 

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px