Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Устройство променящо живота на незрящите е предложено във Враца

Моето око (OrCam My Eye) 2.0 е най-иновативното устройство, създадено да помага на незрящи лица да водят възможно най-пълноценен живот. Устройството чете текст, разпознава лица, продукти и има още много функции. Кметът на Враца подкрепя въвеждането и финансирането на високотехнологичния продукт. 

В Община Враца бе проведена среща относно устройството, което може да промени живота на много хора. На тази среща присъстваха Калин Каменов - кмет на Община Враца, Петя Долапчиева - заместник-кмет, д-р Иван Янев - председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", Илияна Киркова - председател на общинската структура на Съюза на слепите в България, Галина Статкова - директор на РЦПППО, Хрисим Чучков - председателят на НПО Вестители 2007, както и представители на фирмата-производител, експерти по въпроса и представители на Бългаски Червен Кръст. 

Калин Каменов подкрепя напълно инициативата и обещава да внесе предложение пред Общинския съвет за откриване на фонд, който ще има за цел да подпомага закупването на устройството. Засега неговата идея е фондът да бъде смесен, като всеки, който желае, ще може да дарява средства. Ще има и критерии, по които ще може да се кандидатсва за финансиране. 

Моето око е най-напредналата технология до момента за хора със зрителни проблеми. Устройството е голямо колкото флашка и се прикрепя към рамката на очила. Функциите му са страшно много - от разпознаване на лица, хора, надписи, табели и брандове, до виждане на цветове и сканиране на банкноти и светофарни уредби. Целта на Моето око е да помогне на незрящи лица да водят възможно най-пълноценен начин на живот. Цената на Моето око е около 3 500 долара. А по-старата версия, която носи името OrCam My reader, е на цена около 2 500 долара. 

На срещата във Враца д-р Иван Янев извърши демонстрация и обясни малко повече за продукта, който е разработен в Израел. 

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px