Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Приложението iHELP помага на деца да оказват първа помощ

"Пазители на сърца - мисия училище" е кампания, която цели да обучи деца от ранна възраст да оказват първа помощ на хора със сърдечносъдови заболявания. Христо Христов - българският директор на приложението iHELP стои в основата на обучението. 

iHELP е приложение, с което всеки може да получи първа помощ от добре подготвени доброволци. Дава възможност на всеки от 14-годишна възраст нагоре да помогне, за да спаси човешки живот. Нужно е да се инсталира на мобилния телефон и да се направи индивидуален профил с лични данни - име, телефон, имейл адрес.

Към момента потребителите са 2 типа. Първите са спасители - доброволци (медицински лица, обучени граждани, пожарникари). Към втората група спадат тези, които биха използвали приложението при необходимост. Платформата е приспособена и за хора с увреден слух. Ако някой има нужда от помощ, натиска бутон в приложението, който незабавно алармира както 112, така и посочените спешни контакти, и всички, които имат инсталиран iHELP и са в радиус от 500 метра от него. Целта е да се реагира възможно най- експедитивно. 

      

„Ценното в случая е, че хората получават  първа помощ в максимално кратко време, стига, естествено, те да са добре обучени за  подобни кризисни ситуации.” - заявява пред Bloomberg Христов.

По думите му един от недостатъците на приложението към момента е, че не работи съвместно с българските спешни центрове. За пример той даде Словения, където това вече е факт.  Христо Христов обяви, че и в България се работи за скорошното сработване със „Спешна помощ“, за да може услугата да заработи с пълния си капацитет и в нашата страна.

Мрежата за взаимопомощ функционира от 2017г. У нас вече са обучени над 2400 човека за оказване на първа помощ. Освен за долекарска помощ от тази година приложението алармира и при кражба на автомобил, ПТП-та, пожари и бедствия. 

 

 

Целта на Христов е да доразвие приложението и да бъде в помощ на хора, които са в нужда. Текат постоянни обучения, които са в полза както на ученици, така и на всички, желаещи да са подготвени при кризисни, животоспасяващи ситуации. 

Снимки: iHELP  http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px