Вход
обновено 7:22 PM EET, Nov 11, 2019

Президентът Румен Радев: След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в обществото и в системата на българската държавност

В Деня на храбростта да отдадем дължимото и на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, призова държавният глава.

„След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност“. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия, след като прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Държавният глава подчерта, че това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства.

Румен Радев беше категоричен, че Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България. „На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия“, допълни той.

В Деня на храбростта да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, призова държавният глава и допълни, че в тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България. „Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово“, посочи още в речта си Румен Радев.

Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост, отбеляза президентът. „И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността“, каза държавният глава и допълни, че затова за българите армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност.

„През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия“, посочи Румен Радев. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности, е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно, коментира президентът. Румен Радев посочи, че тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, и допълни, че сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. „Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“, подчерта президентът.

Парадът беше командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.

По-рано през деня, по повод празника, пред паметника на Незнайния воин беше отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Ритуала, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на патриарх Неофит. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин.

Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.

Banner 468 x 60 px