Вход
обновено 7:22 PM EET, Nov 11, 2019

Българи показаха нововъведения в създадения от тях единствен воден куклен театър

 

На 9 август в рамките на VI международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите” 2019 бургазлии и гостите на града имаха възможност да гледат един изключително атрактивен и новаторски спектакъл в рядко представяния жанр воден куклен театър.

Тази разновидност на театралните представления с кукли се появява за първи път във Виетнам още в далечния XI век, когато ежегодното покачване на водите на Червената река, съпътствано често пъти с наводнения, било превърнато в своеобразно забавление. Находчивите местни жители използвали залетите с вода оризища като естествени театрални сцени, на които, за да забавляват публиката, кукловодите се скривали под водата и с помощта на дълги бамбукови пръчки движели своите кукли. Впоследствие, разбира се, изкуството се развило, спектаклите се преместили в малки езерца близо до обществените сгради, а днес подобни представления могат да се наблюдават, макар и не много често, и извън Виетнам.

В  Европа единствената  театрална трупа, която работи в този жанр, е тази на Малък куклен театър „Слон” от София – частен театър, основан още през 1988 г. Неговият създател доц. д-р Мирослав Цветанов в продължение на години разработва нови техники и вече е направил нововъведения в жанра, които са посрещнати с голям международен интерес и вероятно ще тласнат в нова посока развитието на това красиво изкуство.

Благодарение на въведените от него нови технически средства, неговите кукли „говорят” (което не се е случвало дори във Виетнам, родината на това изкуство) и се движат, без да са необходими дългите водачи – техен неизменен досега атрибут.

В постановката, озаглавена „Зад завесата на водния куклен театър”, която се състоя в Плувен басейн „Флора” в Морската градина, трупата демонстрира именно тези техники с  няколко етюди от спектаклите си „Райската птица” и „Малкият принц”.

http://uspelite.bg

Последно променена вНеделя, 11 Август 2019 18:17

Banner 468 x 60 px