Вход
обновено 7:16 PM EET, Nov 16, 2019

Кино: гледайте филмите финалисти за награда LUX за 2019 г.

Трите филма, които си оспорват наградата LUX за кино на Европейския парламент, ще бъдат прожектирани в зали из цяла Европа през следващите месеци.

В рамките на Филмовите дни на наградата LUX ще имате възможност да гледате филмите финалисти - Cold Case Hammarskjöld („Нерешеният случай Хамаршьолд“), God Exists, Her Name Is Petrunya („Господ съществува, името й е Петруния“) и The Realm („Кралството“), и да изберете своя фаворит.

Лентите ще бъдат прожектирани на филмови фестивали и в кинозали от октомври 2019 г. до февруари 2020 г., като Европейският парламент финансира изготвянето на субтитри на всички официални езици на ЕС.

Предвиждат се безплатни прожекции в над 50 града из Европа, включително в поне 7 български града. Можете да видите програмата на прожекциите, като изберете Вашата страна (България) в менюто под картата на тази страница.

Гласувайте за харесвания от Вас филм до 31 януари 2020 г. Това би Ви дало възможност да спечелите посещение на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, през юли 2020 г., където ще можете да обявите победителя на публиката.

Специални прожекции

Ще бъдат организирани и едновременни прожекции на трите филма в различни кинозали в Европа. След всяка от прожекциите ще се проведе дискусия в Брюксел с режисьора на съответния филм, която ще бъде предавана на живо.

•    Сряда, 6 ноември - прожекция на God Exists, Her Name Is Petrunya и дискусия след това с Теона Митевска
•    Четвъртък, 7 ноември - прожекция на The Realm и дискусия след това с Родриго Сорогойен
•    Петък, 8 ноември - прожекция на Cold Case Hammarskjöld и дискусия с Мадс Брюгер

Всички прожекции започват в 21:00 часа българско време.

Трите филма

Cold Case Hammarskjöld („Нерешеният случай Хамаршьолд“)

Документалният филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията около смъртта на генералния секретар на ООН Даг Хамаршьолд през 1961 г. Шведският политик работи за утвърждаването на страни в Африка, придобили независимост от бивши колониални сили като Великобритания и Франция.

Той обаче намира смъртта си при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа, пътувайки за среща за разрешаване на конфликт в Конго.

За трети път в историята на наградата LUX документален филм е сред финалистите.

God Exists, Her Name Is Petrunya („Господ съществува, името й е Петруния“)

Филмът на Теона Стругар Митевска разказва какво се случва, когато една жена в Северна Македония решава да участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река. Петруния разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията.

Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“, пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

The Realm („Кралството“)

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Наситеният с адреналин трилър на испанския режисьор Родриго Сорогойен изследва проблема с политическата корупция.

Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

Наградата LUX

Европейският парламент присъжда всяка година наградата LUX с цел да подкрепи създаването и разпространението на европейско кино и да стимулира дебата по актуални политически и социални теми.

Решението кой филм да бъде отличен се взема от депутатите в Европейския парламент. Носителят на наградата ще бъде обявен на церемония на 27 ноември по време на пленарното заседание в Страсбург.

Banner 468 x 60 px