Вход
обновено 7:16 PM EET, Nov 16, 2019

Сърбия пусна магистралата от Ниш до България

Официално днес бе открита магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш, част от Трансевропейския транспортен коридор 10.

"Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и Сърбия падна", коментира  министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на магистралата , на което присъства по покана на сръбския президент Александър Вучич.

Борисов пристигна в Сърбия с хеликопер, където участва в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък. Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г.

Събитието бе излъчвано на живо във Facebook профила на премиера Борисов, отбеляза БНР.

"От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар", каза Борисов и допълни, че за България новия участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа. "Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", заяви още министър-председателят.

С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница.

"Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза по-рано Вучич, цитиран от Танюг.

Началото на официалната церемония бе поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

Припомняме, че участъкът трябваше да бъде завършен още през четвъртото тримесечие на 2017 г., но свлачища попречиха неколкократно на спазването на предварително обявения срок.

https://www.economic.bg/

Последно променена вСъбота, 09 Ноември 2019 18:21

Banner 468 x 60 px