Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Изборите за европейски парламент през 2014

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през месец май 2014 г. Европейските граждани имат възможност да повлияят върху политическия курс на Европейския съюз през следващите 5 години.


Кога е денят на изборите?
Всяка държава членка има собствени избирателни закони и решават в кой ден гражданите й да отидат да гласуват в рамките на 4-дневния изборен период от 22 до 25 май 2014 г. Българските гласоподаватели ще гласуват на 25 май, за да изберат 17 членове на ЕП. Резултатите от всички 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май, неделя.


Колко членове на Европейския парламент ще бъдат избрани?
През 2014 година ще бъдат избрани 751 членове на Европейския парламент , които ще представляват над 500 милиона граждани в 28 държави членки.


Защо тези избори са различни?
Тези избори за Европейски парламент са най-важни досега, тъй като съюзът търси начин за излизане от икономическата криза и лидерите на ЕС разсъждават каква посока да изберат за бъдещето.
Това са първите избори, откакто Договорът от Лисабон от 2009 г. даде  на Европейския парламент редица важни нови правомощия.
Първата задача на новия Европейски парламент ще бъде да избере нов председател на Европейската комисия.
Повечето политически групи са свързани в общоевропейски политически партии. Тези партии се очаква да издигнат кандидати за поста на председател на Комидсията. Абсолютното мнозинство от новоизбраните кандидати /376 от 751/ ще трябва да даде окончателно одобрение за кандидата, който ще заеме поста.Това означава, че сега несъмнено гласоподавателите имат думата за това кой да поеме управлението на ЕС.
Политически партии
В момента в Парламента има седем политически групи, които представляват повече от 160 национални партии.
Според правилата на ЕП, членовете на политическа група трябва да споделят сходна политическа ориентация и да включват поне 25 членове, представляващи поне една четвърт от държавите членки (в момента — най-малко седем). Членовете на Парламента, които не искат или не могат да бъдат включени към нито една политическа група, се наричат „независими“.
Новото политическо мнозинство, което изборите ще излъчат, ще формира също европейското законодателство за следващите пет години от единния пазар до гражданските свободи.
 
За да имате информация: http://www.elections2014.eu/bg.  Посетете фейсбук и интернет страницата ни: https://www.facebook.com/#!/eudirect.blagoevgrad  http://www.europedirect.cci-bl.org/597

Последно променена вЧетвъртък, 24 Септември 2015 19:51

Banner 468 x 60 px