Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Кристалина Георгиева - България е осма в света по усвояване на еврофондове

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева показа завидни танцови умения в ръченицата, дунавските хора и копаницата на празника на гроздобера в пловдивското село Старосел. Повече от два часа тя води хорото неуморно и спечели овациите на гостите на събитието във винарска изба "Старосел". Георгиева разгледа Тракийския храм край Старосел, където в момента вървят укрепителни дейности с 350 000 лв., осигурени от Министерството на културата. "Нашата основна цел е младите българи да останат в България", каза еврокомисарят.


- Г-жо Георгиева, как ще коментирате бежанската вълна, която се превръща в сериозен проблем в Европа?

- Това е много сериозен проблем и за да го разрешим, трябва да работим по него всички заедно. Нито една европейска страна не може да се справи сама. Всеки ден 44 000 души са изгонени от домовете си, най-вече заради войни. И да си мислим ние от Европа, че никой няма да дойде при нас, не е реалистично. Ние работим в Еропейската комисия по четири аспекта на тази криза. Нужно е да сме по-успешни в това да отделяме бежанците от икономическите имигранти, тъй като не е едно и също да бягаш от война и да търсиш по-добро препитание. Правим списък на страните, които са безопасни. Искаме той да е общоприет в Европа. Трето, да се борим с трафикантите на хора и да имаме по-добра координация между службите в ЕС.

 

- По какво още работите в момента?

- Най-важно е да работим така, че по-малко хора да бягат от домовете си. Това значи да засилим работата във външнополитически план, но и да засилим помощта, която предоставяме на страните, съседи на Сирия и Ирак, като Йордания и Ливан.

 

- Какви помощи има по места за страдащите от войната в Сирия?

- Много е важно да помагаме на хората, там където са - в Африка и в Близкия Изток. Ако искаме да спрем това, което се превръща в бавно движещо се цунами, трябва да се работи силно върху темата за прекратяване на конфликтите. Да се намери решение и да помагаме на хората, където са те, близо до домовете им, до места, които са с по-близка култура до тяхната. Тези измерения имат и финансов аспект, и това попада в моята област на отговорности. Европейският бюджет не е безграничен, но трябва да търсим начини, така че да концентрираме парите, където ефектът може да е най-голям.

Кристалина Георгиева показа завидни танцови умения в ръченицата, дунавските хора и копаницата

- Кажете добра новина за България.

- Ние най-накрая сме в челната десетка по усвояване на пари от еврофондовете. В последната година сме на осмо място по усвояване. А това означава, че места, като това, на което се намираме – Старосел, може да се възползват по-бързо и по-успешно от европейското финансиране. Тук имат успешен кмет и успешни местни предприемачи. Участвали са в европейски програми. Спечелили са финансиране за местното читалище. Момичетата и момчетата, които танцуват пред нас, има къде да се събират и така да се възстанови българската традиция, да се възроди нашия фолклор с европейско финансиране. Като българка и човек, на когото Европа повери парите, се гордея, че нашата страна върви напред и нагоре.

 

- Наближават избори. Как ще коментирате политическата обстановка в страната?

-България се намира в регион, който е доста неустойчив в момента, и в сравнение със съседите ни ние имаме стабилност. Тази стабилност се трансформира във възможността да се вземат някои трудни решения, свързани с реформите, които хората чакат 25 години и още не са довършени. Трудни решения, свързани с това как да направим нашата икономика по-конкурентноспособна.
 

- По кои програми нямаме напредък в усвояването на средства?

- На практика по всички програми имаме много голям прогрес, като изключим рибарството и агрокултурите. Добре е за България, че в селските региони има напредък и най-вече в малките грандове - тези, които създават възможност на едно селце да се възроди. Голям напредък имаме в това да свързваме отделни програми. Преди между програмите не се правеше връзка. Хората са с впечатление, че най-добре и най-бързо вървят големите проекти. Но в България има много голям напредък в малките и средни проекти. Решаващият въпрос са кметовете. Така че на изборите гласувайте за кметове, които ще ви дадат възможност да вървите по-бързо напред.

Еврокомисарят и кметът на Старосел Иван Жутев отпиват от първата за сезона напитка на боговете

- На какво трябва да се наблегне по отношение усвояването на европейски пари?

- През вече течащият програмен период ние имаме за усвояване около 32 млрд. лв. Очевидно първото, на което трябва да се наблегне, са готови проекти, които да доведат до усвояване на пари. Проектите тръгнаха. Ние имаме добрия шанс да продължаваме до този период програми, които започнаха от миналия, например софийското метро. В програмата за развитие на селските региони имаме 5 млрд лв. Бяхме притеснени, че тази програма няма да тръгне бързо, но се случи обратното. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е много активна. В България имаме нужда от инфраструктура. Строим магистрали, но е важно да се продължи с второстепенните пътища, със селските. Програмата за саниране най-сетне тръгна. Имаме възможност да я направим толкова мащабна, че всеки който иска, да може да се докосне до нея в България. И не само да намалим сметките за отопление. Това значи нови работни места, за тези които правят ремонтите на сградите, това означава и повишаване качеството на нашия жилищен фонд.
Собственичката на винарна "Старосел" - Теодора Тренева и 23-годишната Ралица Минева от Ямбол, която бе избрана за "Царица на виното 2015"
Последно променена вНеделя, 27 Септември 2015 21:39

Banner 468 x 60 px