Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Птици от българското Черноморие са кацнали на Моста на влюбените

Доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) раздаваха пакетчета с морска сол, добита от Атанасовско езеро на минувачите край Националния дворец на културата. СнимкаПовод за необичайното събитие е фотоизложбата „Пера и езера“, която популяризира две много достъпни, но недостатъчно познати в България места - защитена местност „Пода“ и поддържан резерват „Атанасовско езеро“, които се намират край Бургас.

Атанасовско езеро е най-голямата солница на България - солта тук се добива по традиционен начин вече повече от 100 години. Освен това тук се срещат 333 вида птици от общо 420 за страната.

Местността „Пода“ се стопанисва от БДЗП още от 1989 г., когато е поставена под защита. Там, на малко повече от 1 кв. км. се среща единствената по българското Черноморие колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан и 6 вида чапли. Установени са 280 вида птици, което е близо 65% от всички видове птици,наблюдавани в България и повече от 30% от всички видове в Европа. На това място има природозащитен център, в който можете да получите бинокъл и информационна лекция.

Във фотоизложбата, която ще остане на Моста на влюбените до 14 август, са представени някои от най-интересните видове животни, които се срещат на „Пода“, а също и спиращи дъха снимки, направени от птичи поглед с дрон и мотоделтапланер.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Емилия Янкова от БДЗП.

 

Banner 468 x 60 px