Вход
обновено 2:50 PM EET, Jan 20, 2020

8-годишен шахматист със 7 победи от 7 партии на най-престижния турнир в ЕС

Малкият Симеон Тодев от Шахклуб Пловдив" записа в статистиката 7 победи от 7 срещи и стопроцентов актив на един от най-престижните шахматни турнири за деца. Тодев е на 8 години и е лидер в своята възрастова група.

Турнирът, на който момчето записа успехите си, се нарича Първенство на Европейския съюз по шахмат и се провежда в град Мурек, Австрия. 8-годишният Симеон бе включен в българската делегация за първенството, след отличното му представяне на държавното по шахмат през тази година. Държавното първенство на България в класическия шах при момчета до 8 години се проведе  в град Плевен, в края на май и началото на юни. На него Тодев стана вицешампион. Най-високото ело, до което е достигал малкият шахматист е 1517, като резултатът е от май 2016 г. В ранклистата на България във възраст до 8 години включително Симеон е 3-ти. В европейската ранглиста за същата възраст той 30-ти, а в света е 56-ти. Данните са на български сайт за шахмат.

Треньорки на пловдивското дете - шахматист са Илияна Полендакова и Соня Пионова. На тях им предстои сериозна работа с възпитаника им, тъй като го чакат няколко значими първенства, освен това в Австрия.

Симеон Тодев води над втория в класирането на Първенството на Европейския съюз по шахмат, с 2 точки, като срещу всеки от претендентите за първото място е спечелил победа в директен сблъсък. След нашето момче се нареждат състезатели с по 5 точки в актива си. Това са София Лазниефска от Полша, Уилям Ши и Адам Сзигети от Австрия.

Шампионатът в Мурек се състои от девет кръга за всяка възрастова група, включена в него. В Австрия участват деца на възраст от 8 до 14 години. А групите са съответно за 8, 10, 12 и 14-годишни.

До края на надпреварата остват още 2 кръга и се играе по Швейцарската система.

Ние стискаме палци на Симеон Тодев да запази 100-процентовия си актив. Каквото и да се случи, постижението му дотук е достатъчно впечатляващо и заслужава да бъде отбелязано като безспорен успех.  

uspelite.bg

Banner 468 x 60 px