Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Как да се запишем на личен лекар във Великобритания?

С идването си във Великобритания, всеки от нас си задава някои въпроси, чиито отговори, разбира се, научаваме постепенно. Един от най-важните от тях е, как стои въпросът с личния лекар на Острова. Имаме ли право на такъв, какво включва това и как да се запишем за джипи. Предлагаме ви да видите всичко, което трябва да знаете в няколко прости стъпки.

На първо място и най-важното, трябва да знаете, че като гражданин на Великобритания, макар и да сте чужденец, имате пълното прав да се регистрирате при общопрактикуващ лекар. Ако някой ви каже противното – не му вярвайте.

Сами можете да изберете лечебното заведение и лекаря, джипи-то, което да ви лекува. Трябва да знаете обаче, че е възможно медицинското лице да ви откаже и то по най-различни причини. Тогава трябва да се опитате с някой друг. Помнете – не е нищо лично към вас!

Къде и как да го намеря?

Можете да поискате списък с местните общопрактикуващи лекари от PCT или от местния съвет по обществено здравеопазване в Уелс.

Също така, можете да намерите информация за общопрактикуващи лекари от NHS Direct и NHS Direct online (0845 4647; www.nhsdirect.nhs.uk в Англия или www.nhsdirec.wales.nhs.uk в Уелс).

Списъкът описва предлаганите услуги от общопрактикуващия лекар (GP), а може също да съдържа информация за това дали се предлагат някакви алтернативни терапии в рамките на лекарската практика.

Как става регистрцията?

Когато отидете да се регистрирате при бъдещия си личен лекар, трябва да носите някои документи. Това са медицински картон, който ще ви дадат на място и който сами попълвате.

Общопрактикуващият лекар (GP) може да пожелае да ви види преди да се съгласи да ви регистрира. Той ще препрати медицинския картон до PCT (или местните власти по здравеопазване в Уелс), които ще ви изпратят нов медицински картон.

Децата под 16-годишна възраст трябва да бъдат регистрирани от родителите им, но не е необходимо да се регистрират при същия личен лекар (GP) като останалата част от семейството.

Ако пребивавате във Великобритания за по-малко от 3 месеца, можете да поискате временна регистрация при личен лекар (GP). Също така, можете да се регистрирате временно, ако пътувате из страната и нямате постоянен адрес.

Ако сте успял/а да се регистрирате при личен лекар (GP), трябва да се свържете с местните PCT. Трябва да изпратите медицинския си картон заедно с писмо, описващо имената на общопрактикуващите лекари, които са отказали да ви регистрират, както и имената на общопрактикуващите лекари, при които вие предпочитате да не бъдете регистриран/а.

PCT ще се опитат да намерят общопрактикуващ лекар (GP), който е готов да ви приеме. 

Източник: http://www.novini.london/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/20149-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 

Banner 468 x 60 px