Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Лятната резиденция на кралица Мария в Балчик

Ботаническата градина в Балчик е приказно място, което завладява всеки посетител на Черноморския град. В двора на красивия парк се намира не по-малко впечатляващия дворец. Архитектурно-парковият комплекс възниква в началото на ХХ век като лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Една от първите построени сгради е вилата на кралицата „Tenha Yuvah” (самотното, уединеното гнездо). През следващите години се изграждат нови самостоятелни вили, православен параклис, нимфеум, вътрешни дворове в мавритански стил, традиционна възрожденска къща и чешми, украсени с изящни мраморни медальони с митологични персонажи. В архитектурата се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Оформят се и много градини, в които също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания.

 

 

Като част от резиденцията, през 1926 г. швейцарският ботаник Жул Жани проектира и изгражда парков комплекс. 29 години по-късно Софийски университет „Св. Кл. Охридски” създава на това място ботанческа градина с площ 65 дка. Днес тук се отглеждат над 3000 растителни видове. Колекцията от палми, например, включва 33 вида, някои от които са на повече от 50 години. Тук могат да се видят рядко срещани и екзотични дървета като каучуково дърво, бонбонено дърво, книжно дърво, моливно дърво, древното гинко билоба, едроцветна магнолия и др. Интерес предизвиква и метасеквоята, която е била смятана за изчезнал вид, докато при една научна експедиция в Китай български академик не открива живо растение. Градината е световноизвестна с уникалната си колекция от едроразмерни кактуси, която е втора по рода си в Европа след тази в Монако. Представена е на открито от април до октомври на площ от 1 дка. Впечатляваща е и колекцията от 600 екземпляра гигантски сукуленти, някои от които цъфтят веднъж на 100 години. Сред най-красивите цветя в градината са водните лилии и магнолиите, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа.За посетителите на „Двореца” и Ботаническата градина особен интерес представляват параклисът "Стела Марис", "Алеята на виното", "Алеята на вековете", "Висящите тераси", гробът на кралица Мария, "Градината на Аллах", градината "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Мостика на двореца и гаражите за яхти", "Моста на въздишките", старата мелница, "сребърния кладенец”, както и многото археологически артефакти от Античността и Средновековието. Към двореца протича вода от изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма". Във вилата, обитавана от кралицата, е уредена музейна изложба, в която са представени нейни лични вещи, снимки и документи и са експонирани колекция от оригинални картини и икони, антични съдове, открити при археологически проучвания на тракийски могили в околностите на Балчик и възрожденско оръжие. Залата, която някога е служила за библиотеката на резиденцията, сега е превърната в галерия. В нея са изложени платната на български и чуждестранни художници.

 

Резиденцията е завършена през 1936 г., а кралица Мария умира две години по-късно.

 

 

Banner 468 x 60 px