Вход
обновено 7:22 PM EET, Nov 11, 2019

ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ

Първият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в България се проведе през месец юли 2008 г. в град Бургас. На площ от пет декара на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина в началото на юли се появиха замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати и други приказни същества, като някои от тях с височина над 8 метра. За причудливите модели се използва около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък.

Специално осветление и денонощна охрана допълват чара на уникалния пясъчен град. За двата месеца на своето съществуване първият Фестивал на пясъчните скулптури в Бургас привлече над 15 000 посетители. През 2010 год. докоснали се до това изкуство зрители са около 30 700, докато през 2011 год., са над 76 000 посетителите. През 2012 год. фестивала отчете 120 000 посетителя от които 80 000 с билети.

В деветото издание на Фестивал на пясъчните фигури в България с тема "Кино герои" през 2016 година се показаха композиции на популярни филмови персонажи, сред които: Батман, Тарзан, костенурките нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, Мечо Пух, Малкият принц, герои от филмите "Междузвездни войни", "Зоотрополис", "Хотел Трансилвания", "Ледена епоха", "Замръзналото кралство" и др. В направата на скулптурите, наред с традиционно силното българско участие, своя талант показаха и майстори на пясъчното изкуство от Португалия, Австралия, Германия, Словакия, Русия, Франция, Турция и Украйна. Фестивалът е посетен от над 117 хил. човека, от които 42 хил. деца (под 7 години) и над 75 хил. възрастни.

2017 година е юбилейна за фестивала. Откриването на десетото издание традиционно ще бъде през първата седмица на месец юли. Фестивалът ще бъде отворен за посещения до края на месец септември. Мястото е добре познато - Парк "Езеро", до Конната база.

За повече информация посетете сайта: http://sandfestburgas.com/

Banner 468 x 60 px