Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Крепостта Туида посреща гости от близо и далеч

Късноантичната и средновековна крепост Туида в Сливен отново отвори врати за гости от близо и далеч, дошли да си припомнят славата, уменията и бита на българите от далечното минало. На 14 и 15 октомври се проведе третото издание на Средновековния събор „Помни славата – Туида 2017”, в който участваха групи за възстановки от цялата страна.

Съборът  се организира от Община Сливен, екипа на крепост Туида и Клуба за средновековни военни изкуства „Ратина”. Форматът е сред основните акценти в дейността на обекта, чрез които се популяризира дестинацията, и през годините набира все по-голяма популярност. Ежегодният средновековен събор „Помни славата“ получи номинация за 2016 г. в класацията на списание “Read and Travel” за събития в сектор „Културен туризъм“.

В тазгодишното издание на атрактивния форум се включиха над 150 реенактори (възстановчици) от цялата страна. За първи път участваха Група за исторически възстановки ДУКС Антика - Свищов, Сдружение "Вълкашин" - София, Cohors II Lucensium - група за исторически възстановки към Регионалния исторически музей - Ямбол, MODVS VIVENDI - Средновековно общество в България - София, Школа по традиционна стрелба с лък „Живата стрела – стрелба с лък от кон – България“ (Living Arrow Horseback Archery- Bulgaria), Крум Япулов - София, Оркестър към Ансамбъл за народни песни и танци -Сливен.

Сред останалите познати участници бяха Сдружение "Клуб по средновековни военни изкуства Ратина" към крепостта, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, Национално дружество „Традиция” – регионален клон във Велико Търново, Сдружение "Чигот" за исторически възстановки – Варна, Група по традиционна българска стрелба с лък „Сива“ – Мъглиж, Група за историческа реконструкция на военно дело и бит "Верени" – София, Сдружение "Ситалк - исторически реконструкции" – Пловдив, Калина Атанасова и Александър Минчев с „Български средновековен костюм" – Варна, Надежда Николова, Емил Маринов, Юри Йоргов – Шумен, Иван Рендаков - Пловдив; Любомир Милино – София, Пенко Цанков и Димитър Цанков – Варна.

През двата фестивални дни в изградените лагери бяха представени битът, културата, занаятите от времето на Първото и Второто български царства, както и демонстрации и образци на военното дело от периода. Хиляди посетители наблюдаваха впечатляващите изпълнения на бойни практики от гърба на коня, страховитите умения на стрелците с лък, „сблъсъците“ между тежковъоръжени воини, творчеството на занаятчии, облекло от епохата, юрта и походни шатри.

Третия средновековен събор „Помни славата – Туида 2017” сложи началото на честванията по случай празника на град Сливен – Димитровден. Събитието бе включено в информационният тур за туристическият бранш, организиран от Община Сливен. Туроператори, туристически агенции, представители на блогове за пътешествия  и журналисти се запознаха с потенциала на крепостта Туида като туристическа атракция.

По повод Третия средновековен събор в Сливен мобилната платформа ILoveBulgaria промотира игра с томбола. При сканиране на кода от табелката, поставена в обекта,  с мобилното приложение се генерираха не 2, а 10 точки в двата фестивални дни.  Със сканирането автоматично се дава възможност за участие в надпреварата за наградата 1 час стрелба с лък. Победителят ще бъде обявен на 26 октомври - Празника на Сливен.

През 2016 г. крепостта Туида спечели приза „Туристическа атракция/обект на годината” в първите Годишни награди на Министерството на туризма и отнесе Златна роза в Сливен. За 2017 г. обектът бележи ръст в посещенията на чуждестранни и български туристи от все по-далечни дестинации. Освен от ежегодния събор те са привлечени и от още много други прояви - Магичен шоуспектакъл по случай Международния ден на музеите, участие в карнавала „Машина на времето”, посветен на Европейската нощ на музеите, „Игрите на миналото” за Деня на детето, Младежки летен лагер „Туида -2017” за превенция на зависимостите и за здравословни модели на поведение, шоу на децата от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев – Сливен”, Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото, или вълнението да бъдеш откривател - за Европейската нощ на учените, честване на Международния ден на туризма, участие в Европейските дни на наследството и др.

Новостите около крепостта не спират. За първа година обектът представи своите музейни анимации  на Международното изложение „Културен туризъм - Велико Търново”. През 2017 г. се възобновиха археологическите проучвания на крепостта, които веднага дадоха резултати. Туида е част от културно–познавателния маршрут „Шепотът на историята”, с който Община Сливен кандидатства в конкурса за  избор на нови ЕДЕН дестинации, организиран в рамките на Проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България” GRO/SME/16/C/071-TOURISM.

За предстоящият сезон 2018 г. екипът на крепостта ще предложи нови програми и инициативи на своите посетители. Планирани са участия в различни форуми в страната и чужбина. Туида ви очаква!

 

За повече информация:

Работно време:                                                                                           

май-септември: 09.00-20.00 ч. (без почивен ден);                  

октомври-април: 09.00-18.00 ч. (вторник-неделя), почивен ден - понеделник                                                               

Контакти:

гр. Сливен, кв. "Ново село", ул. "Проф. Д-р Боян Боянов" №3, ПК:8800

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Тел.: +359 895467289

News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image

Banner 468 x 60 px