Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Доброволци от пет държави организират екофестивал в Казанлък

За осма поредна година Младежкият център за развитие „Взаимопомощ“ организира Екофестивал, като за разлика от предишни години той ще се проведе в Казанлък, в района на парк „Тюлбето“, каза за Радио „Фокус“ Мария Славова, председател на Младежкия център.

Тя поясни, че Община Казанлък е асоцииран партньор на сдружението в реализацията на този екологичен проект. Основният фокус на фестивала е почистване на територии в града, предимно на парк „Тюлбето“ и около Стара река. В рамките на фестивала ще се проведат различни ателиета, огнено шоу и концерти.

В ежегодната организация на фестивала се включват доброволци от различни държави. В момента в Казанлък има 11 доброволци от пет държави, като тяхната роля е да разпространят идеята за фестивала, както и да провокират местната общност за проблемите на екологията.

По време на престоя си в Казанлък те споделят и опит какво се прави в техните държави по въпроса за опазване на околната среда. Свои презентации на тази тема те изнесоха в някои от училищата в община Казанлък.

Днес доброволците получиха специални дипломи от Община Казанлък за принос в организацията на Екофестивала.

Началото на Екофестивала е поставено през 2011 година с две доброволки от Латвия и САЩ, които правят първото му издание, без каквото и да е финансиране.

„Решихме, че това е много добра идея и продължихме техния опит. И затова всяка година в Казанлък пристигат доброволци от Европейската доброволческа служба по програма „Еразъм +“, като тази година проектът ни се казва „Дълбоки корени“ и е с продължителност две години.

Равносметката е, че има интерес от международните доброволци към Казанлък по екологични проекти, на тях им е интересно да видят какво се случва в Източна Европа по отношение на околната среда“

http://uspelite.bg

Последно променена вСряда, 04 Юли 2018 14:39
Banner 468 x 60 px