Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

По случай Независимостта пътувайте с царския влак в неделя

БДЖ, Историческият музей във Велико Търново и Община Велико Търново организират пътуване с билети, с "Корона експрес" - царският влак на Третото българско царство. На гара "Трапезица" в болярския град ще може да бъде видяна възстановка на обявяването на Независимостта.

На жп гара "Трапезица" преди 110 години е прочетен манифестът за обявяване на Княжество България като независимо от Османската империя. Затова и празненствата за 22 септември са в старата столица Велико Търново.

"Корона екпрес" е атракционен ретро влак, теглен от парен локомотив, като в композицията е прикачен и вагонът на цар Борис III.

Ето какво се казва в съобщението на организаторите за събитието:

Атракционното пътуване на „Корона експрес“ с парен локомотив с включен вагонът на цар Борис III ще започне в 11:50 ч. на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.

В 12:10 ч. на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Ал. Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на княз Фердинанд за български цар.

Билети за пътуването се продават жп бюрата и гарите в София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.

http://uspelite.bg

Последно променена вСъбота, 29 Септември 2018 19:35

Banner 468 x 60 px