Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Твоят дъх е моето вино!

Освен църковният празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски, на 14-ти февруари е празникът по стар стил на свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

 Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през XIV век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички - валентинки.

За едни днешния ден е празник на виното, а за други - на любовта. Има и такива, които отбелязват 14 февруари като „двоен“ празник. Предлагаме ви няколко цитата за любовта и виното, които вървят ръка за ръка:

 

 „Твоите думи са моята храна, твоят дъх е моето вино. Ти си всичко за мен.“

Сара Бернар

 Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света.“

Луи Пастьор

 „Любовта е като вятъра – не можеш да я видиш, но можеш да я усетиш.“

Виктор Юго

 Ако храната е тялото на добрия живот, то тогава виното е душата му.“

Клифтън Фадиман

 „Една дума ни освобождава от цялата тежест и болка в живота. И тази дума е „любов“.“

Константин Мелихан 

 „Любовта е едничкото хубаво нещо в живота, а ние често го разваляме с невъзможни изисквания.“

 

 https://www.kmeta.bg

 

 

Banner 468 x 60 px