Вход
обновено 6:42 PM EEST, Oct 11, 2019

За първи път в България се провежда Летният университет на ЮНЕСКО

Тази година Летният университет на ЮНЕСКО за първи път се провежда в България като за домакин е избран биосферният резерват „Централен Балкан”. Събитието бе тържествено открито в Карлово на 21 юли и богатата му програма ще продължи до 28-ми този месец.

Инициативата се осъществява всяка година като целта е да се привлече общественото внимание върху програмата „Човекът и биосферата” под егидата на международната организация (задачата на тази програма е да се създаде световна мрежа от биосферни резервати, в които да бъдат опазвани природните екосистеми далеч от влиянието на човешката дейност) и наред с това да се представят всички възможности, които дават този вид защитени природни паркове в полза на местните общности.

Национален парк „Централен Балкан” получи сертификат за биосферен резерват на ЮНЕСКО през 2017 г. Той се явява един от най-важните екологични коридори в тази част на света, през който се осъществява разпространението и връзката между видовете от Карпатите и други източноевропейски планини до южните райони на Балканския полуостров и Мала Азия. Наред с това той има важно значение и за населението от буферната му зона -  в него са изградени над 580 км туристически маршрути, което осигурява чудесни условия за развитието на туризъм вкл. вело, конен и екотуризъм, екстремни спортове, маршрути за наблюдение на птици, животни и растения.

Налице са отлични условия за развитие и на балнеоложки и културно-исторически туризъм. Опазването на биологичното разнообразие в резервата е предпоставка за производство на екологично чисти продукти, за съхраняването на много местни традиции, за развитието на различни характерни за района занаяти. Много от селищата в прилежащата зона на резервата развиват и до днес автентични дейности и производства – да припомним само Карловската дантела, Троянската керамика, дърворезбата и иконописа, гайтанджийството, кожарството, традиционните производства на мляко, сирене, сладка, вино, ракия, рози, лавандула и др. Районът е средоточие и на голям брой исторически и архитектурни забележителности.

Участниците в Летния университет са над 30 експерти, докторанти и представители на местните общности от голям брой държави – България, Испания, Гърция, Австрия, Франция, Египет, Италия, Кипър, Мексико, Сърбия, Йордания, Украйна, Тунис, Чили, Северна Македония.  

В програмата присъства както теоретична и лекционна част, така и тематични дни с ботанически турове, посещения на забележителности, на ферми за природосъобразно земеделие, винарни и много др. като гостите ще могат да разгледат или опитат традиционни местни продукти, с които се слави този район – розово масло от Павел баня, керамични изделия от с.Орешак, зелено сирене от Черни Вит, био джелато от Розино, български вина от Карлово.

Заключителната част от Летния университет на ЮНЕСКО предвижда да бъдат обсъдени препоръките и предложенията на експертите за бъдещи проекти на местно и международно ниво.

Автор: Елена Страхилова http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px