Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Най-духовните места на България част 1-ва

„Леля Ванга казваше преди години: „България е богата със земята и хората!“ Тогава всички тълкуваха думите й неправилно - че в земята има злато и тръгнаха да копаят. Всъщност, България е богата с такива места, на които можем да се лекуваме“, казва режисьорът Стилиян Иванов, автор на десетки документални филми, сред които: „Истината за Орфей“, „Траките“, „Лечителят Петър Димков, а преди броени дни той представи лентата „И това е България“.

 Гледайки колко сме завистливи и злобни, ако ние като народ жвиеехме на друго място, а не на тази уникална земя, досега щяхме да сме се загубили , но мястото, което обитаваме ни съхранява, казва още Стилиян и ни припомня думите на Вера Кочовска, която  предупреждаваше, че Бог няма да е безкрайно търпелив към нас. Това ме провокира да направя филма „И това е България“.

За снимките екипът се свързва с Ивелина Христова, заради способностите й да улавя енергии и невидими сили. „Преди да започнем, проверихме доколко може да й вярваме“, каза режисьорът. Изследвали Ивелина в единствената лаборатория за екстраординерни феномени в Шуменския университет. Там физици, химици, биолози и лингвисти проучват какви ли не кандидати за „феноменална“ слава. „95% от случаите науката разголва като шарлатанство, но има и 5% истински лечители и гадатели. Заключенията са, че на Ивелина трябва да се вярва и тя е нещо като посредник между два свята.

Във филма, режисьорът и ясновидката се отправят към предбългарските огнища в с. Оходен и Градешница, Яйлата, Белинташ, Татул, Перперикон, Седемте рилски езера, храмовете на Кибела в Балчик и Мадара, гробниците в Свещари и край Казанлък, варненските Побити камъни и Сандански. Стилиян Иванов е категоричен, че въпреки скептицизма на хората за енергийната сила на тези места, няма човек, който да ги е посетил и да не се е почувствал по-добре и по-жизнен и ни припомня, че най-същественото е невидимо за очите.

Режисьорът и Ивелина тръгват първо към с. Оходен и археолога Георги Ганецовски, който от години извършва проучвания край врачанското село. Чрез тях той показва на целия свят, че по днешните български земи са се зародили първата европейска цивилизация и първата в света протописменост. На терена Ивелина трябва да опише как са изглеждали първите цивилизовани европейци и тя го прави с лекота: „Високи, красиви, с голи глави“, а археологът продължава мислите й: „Открихме пигментация по черепите им, което потвърждава възможността те да са били гологлави.“ „Почитали са слънцето и жената“, продължава Ивелина и описва картини отпреди 8 хиляди ходини. Ганецовски отново потвърждава, че са намерени погребани тела, чиито глави са обърнати на Изток. „Открихме и олтар на слънцето, а почитта към жената е изразена в специалното погребение на една от тях.“

 

Последно променена вСъбота, 15 Август 2015 16:46
Banner 468 x 60 px