Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Към Беглик таш с Kиа Соул

На път към морето ни очакват десетки природни феномени, които си струва да видим. Един от тях е Беглик Таш – тракийското мегалитно светилище, разположено на Черноморието. Тръгваме към най-загадъчното място на планетата, с най-вълнуващият автомобил – Киа Соул и няма как да не се почувстваме като истински откриватели. Редуват се спиращи дъха гледки със спиращ дъха авангарден облик на автомобила - скоростен лост с кръгла форма, кръгообразни контролни уреди монтирани на волана и сферични високоговорители – хармонично подредени за да създадат свеж вид. Всичко, което трябва да направим е да добавим любимите си Соул мелодии. И неусетно, на 4 км от Приморско видяхме отбивката към най-голямото мегалитно светилище на Югоизточна Тракия – Беглик таш. Подредените в кръг каменни форми еднозначно напомнят на друг феномен на мегалитната култура – Стоунхендж.

Огромните камъни, наредени в кръг незнайно от кого, образуват своего рода храм. Той се състои от главен олтар, който представлява огромен мегалит, стъпил с цялата си тежест върху само три точки. През получения отвор проникват първите лъчи при най-мистичните моменти през годината - равноденствията и слънцестоенията. В скалите е изсечен каменен трон, на който е седял владетелят или главният жрец. В скалата има и жертвеник, състоящ се от две вани със свързващи ги улеи. Прелюбопитен факт е, че там не са открити никакви кости или следи от животински жертвоприношения, а единствено растителни. Това дава основание да се предполага, че древните са били доста осъзнати и духовно извисени, защото принасяли като дар на Висшите сили единствено растения като грозде и смокини.

Върховно божество на траките е Великата Богиня майка. Тя олицетворява Земята и Космоса, вечния кръговрат на зачатието, раждането и смъртта. Древните считали, че Земята е родила както огъня в огнището, така и самото Слънце, с което впоследствие се съвокуплява в определени дни от годината. Именно за това говори наличието на "брачно ложе" на светилището Беглик таш, което символизира алхимичния съюз между двете небесни тела. В непосредствена близост на скалния комплекс се намират издълбани вани, които са събирали течности, еманация на четирите изначални сили в природата. Стихиите са можели да бъдат контролирани с изричането на истинските имена на тези две божества. До ден днешен обаче словният код остава изгубен.

Траките вярвали още, че душата им е неразделна от тялото и че ще се преселят в подземното царство след смъртта си, където ще пируват вечно. Тази вяра в безсмъртието на душата се обособява в учението, проповядвано от Орфей. Отвъдният живот обещавал да бъде много по-добър от сегашния. Тайният път към обезсмъртяването обаче бил само за посветените в тайното учение орфизъм. Те били представители на аристокрацията. Никой не знае какво са представлявали тези обреди, тъй като посветените давали обет за мълчание. В тях се правели посвещения, които разкривали мистичната връзка между душата и тялото. Онези, които не постигали осъзнатост в този живот, идвали пак на земята с прераждане.

 

Последно променена вСъбота, 15 Август 2015 16:39

Banner 468 x 60 px