Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Възстановиха Шишмановата баня в подножието на Царевец

Останките от Шишмановата баня са открити през 1906 г. от чешкия археолог Карел Шкорпил.

Шишмановата баня, която е сред най-запазените в оригинал паметници от Средновековието във Велико Търново и се намира в подножието на Царевец, вече е възстановена. Дейностите са извършени по проект на Общината за реставрация, консервация и социализация на недвижимата ценност, който бе финансиран със 725 000 лева от Европейското икономическо пространство. Кметът  Даниел Панов се запозна на място със завършека на строителните работи, предстои въвеждането на новата туристическа забележителност в експлоатация.

Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ започна с укрепване на западните зидове на Шишмановата баня. Надградени са останалите стени, възстановен е оригиналният хипокауст до действителната му височина, монтирана е и пасарелка за разглеждане. Реставриран е и автентичният под. Монтирана е бъде ограда между паметника на културата и улицата.

За реставрацията на обществената къпалня са наети хора от групата на трайно безработните. Ангажирането им бе едно от условията на оценяващия орган.

За банята се смята, че е строена по времето на последния търновски цар Иван Шишман. Обектът се намира в непосредствена близост до манастирския комплекс „Св. Св. Петър и Павел”, Владишкия мост, църквите „Свети Четиридесет мъченици” и „Св. Иван Рилски”.

Останките от Шишмановата баня са открити през 1906 г. от чешкия археолог Карел Шкорпил. Най-мащабни са проучванията през 80-е години на миналия век, когато на обекта работи екипът на проф. Йордан Алексиев. Разкрита е въздуховодната система на комплекса. В къпалните са били оформени специални ниши, които също като съвременните климатици отвеждали топлия въздух от резервоара в помещенията. При реставрацията тази система ще бъде възстановена.

www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px