Вход
обновено 1:50 PM EEST, Jun 19, 2018

Родопите - планината на Орфей

Родопите са една от най-красивите и величествени български планини. Разположена е в южната част на България и крие в себе си едни от най-забележителните места в страната. Регионът е сравнително достъпен – в близост се намира летище Пловдив, а няколко гранични контролно-пропускателни пункта улесняват достъпа от Гърция. Тук има от всичко по много – девствена природа, модерни градове, живописни селца с автентична архитектура и невероятна местна кухня. Много са легендите, свързани с Родопите, и неслучайно хората я наричат „мистичната планина“. Според едно предание тук е роден царят-певец Орфей, а множеството светилища и останки от минали епохи допълват мистичната атмосфера в планината.

снимка: www.evgenidinev.com

Родопите се разделят условно на две части – източна и западна. В Западните Родопи се намира най-високият връх на планината – връх Перелик (2191 м), както и голяма част от природните забележителности – ждрела, пещери и скални образувания. Източната част на Родопите има по-нисък релеф и по-мек климат. В Родопите са съсредоточени близо 30% от горите в България. Планината е богата на животински и растителни видове, някои от които са много редки и се срещат само тук. Едно от най-интересните растения, което вирее само в Родопите, е родопският силивряк или „Орфеево цвете“. Растението може да издържа месеци без вода, а според една легенда силиврякът поникнал от кръвта на Орфей.

Два от най-големите зимни курорти в България – Пампорово и Чепеларе – се намират в Родопите. Пампорово е разположен на 1650 м надморска височина в подножието на връх Снежанка и предлага отлични условия за зимни спортове – 37 км писти е различна трудност, подходящи както за напреднали скиори, така и за начинаещи, писта за ски бягане, халф пайп. В Пампорово функционират 6 лифта и 9 влека с капацитет от 11 600 души на час. Хотелите в курорта са многобройни и разнообразни по предлагани условия и цени. Само на 10 км от Пампорово се намира град Чепеларе, които също предлага отлични възможности за ски и сноуборд – над 20 км писти, бърз четириседалков лифт, модерни хотели и уютни къщи за гости.

Съоръженията за спорт са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали спортисти. Благодарение на системите за изкуствен сняг и двата курорта се радват на продължителна и качествена снежна покривка. В района на село Момчиловци, само на 14 км от Смолян, също има зимен спортен център, които предлага добри условия за начинаещи и средно напреднали спортисти.

Снимка: www.ssimeonoff.blogspot.bg

Кристалният планински въздух и свежестта на Родопите привличат туристи не само през зимата. През лятото планината също е много популярно място за спокойна или активна почивка. Наситено-зелените поляни на Родопите с ароматните си билки и цветя са чудесно място за разходки. Единствено тук вирее известният с целебните си свойства мурсалски чай. Почитателите на пешеходните преходи могат да се запознаят с красотите на планината по някой от многобройните маркирани маршрути. Любителите на спорта и силните усещания също ще открият вдъхновяващи възможности за велопреходи през разнообразни терени, планинско катерене, спортен риболов, езда, скокове с бънджи, покоряване на върхове, спелеология и други.

Градовете в Родопите са успели да запазят автентичността на региона. Смолян е най-големият родопски град. Разположен е в средната част на планината. Тук се намира най-големият планетариум в страната, а недалеч е и най-голямата астрономическа обсерватория на Балканския полуостров – Роженската. Смолян се гордее и с богатата експозиция на историческия музей, както и с няколко великолепни архитектурни паметника от XIX век.

Снимка: www.smolyan.bg

В Чепеларе има два интересни музея – на родопския карст и на ските. В Златоград пък има атрактивен етнографски комплекс с няколко занаятчийски работилници. В средната част на Родопите са разположени два от най-значимите християнски комплекса в страната – Бачковският манастир и Кръстова гора. В Източните Родопи, близо до град Кърджали, се намират скалният град Перперикон и светилището Татул – две от най-популярните български забележителности. Заслужава си да се посетят още Батак, Доспат, Джебел, Ардино.

България е изключително богата на минерални води и голяма част от изворите са съсредоточени в района на Родопите. Девин и Велинград са две от най-популярните СПА и балнео дестинации не само в Родопския край, но и в цялата страна. Температурата на минералната вода в Девин варира от 16 до 76°С и лекува различни болести и състояния. Във Велинград извират най-разнообразните по състав минерални води, чиято температура е от 28°С до 91°С. Неслучайно градът е отличен като СПА столицата на .Балканите. Във Велинград се намира най-големият карстов извор в страната – езерото Клептуза. Друг популярен балнеокурорт в Родопите са Нареченските минерални бани.

Ако искате да усетите истински духа на Родопите и да се потопите в атмосферата на планината, трябва да отседнете в някое от многоброините селца в района. Местните хора са изключително гостоприемни, с радост ще Ви сготвят традиционно местно ястие, ще ви разкажат чудни истории, ще ви разкрият непознати кътчета от прекрасните Родопи.

Момчиловци, Арда, Гела, Смилян, Стойките, Мугла, Триград, Ягодина, Борово, Добростан, Орехово, Косово…във всички тези очарователни родопски селца ще намерите подслон и прекрасно отношение. Особено специални заради съхранената си архитектура са селата Долен, Ковачевица, Лещен и Широка лъка. Тук ще можете да опитате и ястия, приготвени от екологично чисти продукти, произведени в градините на гостоприемните ви домакини. Сред най-популярните родопски гозби, които задължително трябва да опитате, са пататник, клин, чеверме, смилянски боб и други.

В Родопите се намират едни от най-впечатляващите природни образувания в България. Сравнително близо една до друга са разположени три изумителни пещери – Дяволското гърло, Ягодинската и Харамиоската. Друга популярна пещера в Родопите е Снежанка, край град Пещера, а недалеч от Смолян, край село Могилица, се намира пещерата Ухловица. В района на село Забърдо се намират величествените Чудни мостове.

Те са скален феномен, за който се разказват многобройни легенди. Недалеч от Девин, по пътя за село Триград, може да се види друго интересно скално образувание – Слона. Караджов камък и Белинташ са два скални комплекса недалеч от Кръстова гора, за които са предполага, че са били използвани като светилища от древните траки. Без дъх ще Ви остави преходът през Буйновското или Триградското ждрело. И двете ждрела са разположени в Западните Родопи и през тях минава тесен еднолентов асфалтов път.

Родопите едва ли биха били същите без фолклорните си традиции и невероятната си кухня. Векове наред хората тук са успели да запазят и едновременно с това да развият местните си ритуали, така че днес те да впечатляват гости от цял свят. Всяка година в началото на март в архитектурния резерват Широка лъка се провежда кукерският фестивал „Песпонеделник“, на който кукери от цяла България и чуждестранни маскарадни групи танцуват и гонят злите сили.

На най-характерния музикален инструмент за Родопите – каба гайдата, е посветено ежегодното Международно гайдарско надсвирване в село Гела, което се провежда от незапомнени времена. Палитрата от звуци, песни и носии ще Ви остави без дъх и ще Ви зареди със спомени за цял живот. Друго важно събитие е Националният фолклорен събор „Рожен“, който се провежда веднъж на 4 години и събира българи от всички краища на страната за надпяване и надсвирване на няколко сцени. В Родопите се намират 16 от 100-те на национални туристически обекта. На всеки един от тях има табелка на iLoveBulgaria с QR код, а сканирането му с нашето мобилно приложение Ви носи по 5 точки всяка седмица.

https://ilovebulgaria.eu/rodopite/

Последно променена вСъбота, 10 Юни 2017 11:19
Banner 468 x 60 px