Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Експерти от 17 страни идват у нас за спасяването на малкия креслив орел

Птицата е регистрирана в Българската червена книга, като в миналото е била често срещан вид, но в периода 1950–1980 г. става все по-рядък, като в днешни дни е сериозно застрашена от изчезване. 

Българското дружество за защита на птиците и екипът на LIFE проекта „Горите на орела“ спомагат за организацията на Международна конференция за опазване на малкия креслив орел, като специалистите ще се съберат в Бургас, за да обсъдят плана за опазването на застрашеното от изчезване животно. Конференцията ще събере над 60 учени и представители на природозащитни организации от 17 страни, които ще споделят своя опит в опазването на вида и ще дискутират предстоящите стратегии. Програмата е четиридневна - 11-14 октомври 2017 г.

На предстоящото събитие ще бъдат представени последните достижения в изследванията на малкия креслив орел, проследяването и развитието на популацията му в България и методологиите, използвани от Иран и Русия в опазването на птицата, Ще бъде направена и презентация на генетиката, хабитата и хранителните предпочитания на орела. 

Голям интерес се очаква да предизвика презентацията на професор Бернд Мейбург за сателитното проследяване на мигриращите малки кресливи орли от Германия до Африка, както и заплахите за тях в местата за гнездене и по прелетния път. Ще бъдат изтъкнати рисковите, които вятърните генератори представляват за популацията на птицата и начините за по-доброто им стратегическо  позициониране. 

Според проучванията понастоящем близо 50% от популацията на малкия креслив орел у нас (350–400 гнездещи двойки) е концентрирана в Източни Родопи, Сакар, Дервентските възвишения и Странджа, около 25% са концентрирани в Източна Стара планина и Източна Средна гора и около 15% са в Дунавската равнина и по крайбрежието на р. Дунав и островите. Останалите 10% се срещат по северните склонове на Родопите, Витоша и Същинска Средна гора. 

Мястото на срещата на експертите е неслучайно избрано, тъй като Бургас е своеобразен кръстопът за птиците. Тук през ранната есен се концентрират хиляди малки кресливи орли, които прелитат от Централна и Източна Европа към Африка.Повече за плановете и стратегията за опазване на величествената птица, можете да прочетете на сайта на Българското дружество за защита на птиците. 

 

Responsive image

Banner 468 x 60 px