Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Страхотно! Прочетете как дивите коне се превръщат в новия символ на Родопите

16 млади кончета се присъединиха към свободно живеещите диви коне, порода „коник“ в Източните Родопи през тази пролет. Така общият им брой става над 70.

Това е продължение на инициативата на статут ДИВ за връщане на свободно живеещите коне в Източните Родопи, които са били населявани от стада диви коне в древността.

Първите 12 кончета „коник“ бяха докарани от Холандия в района на Крумовград през септември 2011 г., последвани от второ стадо от 29 коня, разселени в района на Бойник (Студен кладенец) през есента на 2013.

Двете стада успешно са се приспособили към природата на Източните Родопи, справят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и успешно оцеляват от вълчи нападения. Само за няколко години броят на конете се е удвоил. Това до голяма степен се дължи на по-благоприятния климат, характерен за тези планини, сравнен с по-суровите зимни условия и с големия брой вълчи нападения в западните планини. През изминалата зима в Осоговската планина десетки коне, гледани по проект, финансиран с евросубсидии, не оцеляха, оставени на произвола на тежките зимни условия.

Конете „коник“ (Еquus caballos) са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон – изчезнал в дивата природа в края на 19. век. Породата, реинтродуцирана в България, произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне (чрез селекция на домашни коне, кръстосвани в миналото с тарпани), които някога са обитавали и българските земи. Наречени са „коник“, което на полски означава малък кон. „Коник“ вече са успешно реинтродуцирани и в Холандия, Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия.

Екипът на Статут ДИВ е прокарал идеята си конете „коник“ в България да получат статут, който да позволи да не бъдат третирани като домашни животни. Ако това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни питоми животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

Свободно живеещите коне са от огромно значение за опазването на дивата природа и биоразнообразието на Източните Родопи, поддържайки отворения пейзаж на района. Те са също така туристическа атракция и се очаква постепенно да се превърнат в новия символ на Родопите.

 

http://uspelite.bg

 

Banner 468 x 60 px