Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Модерни камери следят денонощно птиците на Атанасовското езеро

Модерна система за видеонаблюдение дава възможност на всеки желаещ да наблюдава в реално време птиците, които са избрали за свой дом Атанасовското езеро край Бургас.

 Камерите следят денонощно 80% от площта на Южния солник и позволяват да се види безпроблемно поведението на пернатите в лагуната.

 Съвсем наскоро екипът на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) подобри системата за видеонаблюдение, като инсталира модерната PTZ камера. Тя излъчва в HD формат и има 32-кратно приближение, а така покрива периметър с радиус повече от 1000 м.

 „Атанасовско езеро е необикновено място, разположено в рамките на самия град Бургас, но запазило до голяма степен своя естествен облик. Със своите 333 вида птици, които гнездят, зимуват, мигрират или се хранят и почиват тук, то е най-богатото на птици място в България. В Атанасовско езеро повече от век се добива сол за хранителни нужди чрез изпарение на морска вода. Този природосъобразен добив благоприятства живота на птиците.”, обясняват от БФБ.

 Езерото е разделено на Южно и Северно, като южната част е защитена местност, а северната – поддържан резерват. Цялото езеро и околните земеделски територии са Натура 2000 зона. Атанасовско езеро е Рамсарско място с международно значение.

Наблюдението на птиците може да стане на следните адреси:

http://saltoflife.biodiversity.bg/bg/Gleday_na_zhivo-c177

 https://www.facebook.com/saltoflife.biodiversity.bg/

 Както и през youtube каналът на Българска фондация Биоразнообразие https://www.youtube.com/watch?v=9hVk22A6Fr4

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px