Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Совите закъсняха, но долетяха

За четвърта поредна година ушати горски сови избраха Видин, за да зимуват. И долетяха точно на Никулден, месец след обичайното им време. Липи, брези и каталпи са сред предпочитаните от нощните птици дървета.

Совите по външен вид напомнят бухал, но са значително по-дребни. Размахът на крилете им е около 86-98 cm, дължината на тялото е 31-37см, а теглото им е между 220 и 650 грама.

Ушатите горски сови се срещат се във всякакви типове гори - иглолистни, широколистни и смесени, в равнини, низини и планини. Ако са оставени на спокойствие,те се заселват и в паркове, но като цяло предпочитатиглолистите гори. В по-студените северни райони се доближават повече до човешките поселения. В северните райони совите са прелетни, в зоните с умерен и субтропичен климат в Европа, Азия и Северна Африка совите водят уседнал начин на живот. В тропиците се появяват предимно, за да зимува. Като цяло, този вид сова е потайна и рядко се вижда. Совите се хранят с малки гризачи, най-вече – с мишки.

2 DSCN9111

3 MNS3

Соня Мачорска http://danubebridge2.com

4 DSCN911

Banner 468 x 60 px