Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Билката на 2019 година

Лавандулата (Lavandula angustifolia) бе обявена за билката на 2019 г. в Австрия
от дружеството ”Приятели на лечебните билки”на сбирка в Карлщайн, съобщава австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
Лавандулата, която е позната на всички с прекрасния си аромат, действа успокояващо на кожата и душата. Полезните за кожата вещества се крият в  цветчетата й. Тя усилва волята, а също е прекрасен натурален ароматизатор на въздуха у дома.
За усилване на волята се препоръчва запарка, приготвена от изсъхналите на слънце и натрошени на ситно цветчета на лавандулата и от тях се вземат 2 пълни чаени лъжички. Заливат се с 250 мл. вряла вода и стои покрито 15 мин., за да не излетят ценните етерични вещества, които са летливи. Прецежда се, подслажда се с малко мед и се пие на глътки. Чаят е подходящ още за ободряване при унило настроение и тъга.
Австрийският билкар-свещеник Бенедикт препоръчва още и вани с лавандулово масло: Лавандулата е подходяща за всеки тип кожата. С нейна помощ се заздравява и подмладява външния предпазен слой (епидермис).От етеричното лавандулово масло се взема 1 пълна супена лъжица, смесва се със същото количество  прясно мляко или сметана, които играят ролята на емулгатори. Сместа се изсипва в напълнената вана. Достатъчно е да останете 10 минути във водата. След като излезете  не бързайте да се подсушавате, а оставете кожата да изсъхне от само себе си, поемайки влажните капки.
Както в Австрия, така и в България са много популярни ароматните, ръчно изработени торбички с лавандулов цвят. Те се използват като естествен ароматизатор на дрехите в гардероба, а също и като ефикасно средство против молци. Различните  можете и сами да си изработите като изсушените на сянка лавандулови цветчета се стриват много наситно  и с тях да се напълнят  предварително ушитите и бродирани торбички, които се слагат в  шкафове, скринове и гардероби. 
Търсени са и лечебните лавандулови възглавнички за сън, които са подходящи при безсъние, тревога, преумора и главоболие. Натуралният аромат от лавандула отпуска сетивата. Обикновено малката лавандулова възглавничка се поставя в близост или под  възглавницата, с която спите. Не е необходимо да усещате силния й и натрапчив аромат. 
Лечебен ефект има и с лавандуловото масло. То се назначава при нервна възбуда, неврастения, безсъние, сърдечна невроза, стомашно-чревни колики, газове в червата, ревматични и невралгични болки.
Прекрасно средство за банята са и ароматните сапуни, изработени с лавандула. 
Много домакини използват лавандулата и като подправка в приготвянето на някои зеленчуци и местни ястия. 
 

Banner 468 x 60 px