Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Топ 5 на българските планини

Едва ли сте предполагали, че в България има 227 планини, плата, масиви, хълмове и други възвишения.

Неизбежно е да сте посетили доста от тях, макар и само на път за някъде. Най-вероятно не сте били на Бесапарските ридове, но няма начин да не сте се докоснали до Стара планина.

Поради броя и невероятните природни богатства на планините у нас отговорът на въпроса коя от тях е най-красивата е спорен.

Затова още в началото на тази класация правим уточнението – следващите пет планини са класирани според предпочитанията на екипа на Profit.bg.

Родопите

Вече споменатите Бесапарски ридове са част от Западните Родопи. Това е най-обширната планина в България – заема около една седма от територията на страната и се простира и в Северна Гърция.

Най-високият връх на Родопите е Голям Перелик – 2 190 м. Планината може да се похвали с уникални природни забележителности, които я превръщат в най-красивата у нас.

Такива са Юндола, Триградското ждрело, Чудните мостове, Дяволският мост, резерватът Кастракли и други.

Туристите са привлечени не само от ски курорти като Пампорово, Чепеларе и Цигов чарк, но и от минералното богатство на Родопите – Велинград, Девин, Нареченските бани и още.

Едни от най-красивите пещери у нас се крият в гънките на Родопите. Сред тях са Снежанка, Дяволското гърло, Ягодинската пещера.

Неслучайно наричана планината на Орфей, Родопите изобилства и с архитектурни обекти от съществена важност като Перперикон, Татул, крепостта Устра, Асеновата крепост. В нея се намират и Бачковският манастир и Кръстова гора.

Вижте още: 10 от най-красивите български села

Пирин

Траките са я наричали Орбелус – белоснежна. Пирин се нарежда на второ място по височина сред планините у нас с най-високия си връх Вихрен, който е 2914 м.

Дълбоки, бистри и много студени – планината може да се похвали със 186 езера. Тук се намира и най-високо разположеното езеро у нас - Горното Полежанско, което е на 2710 м.

За да оправдае името си от древността - „белоснежна“, Пирин крие в себе си снежници, като Големия Казан, в които снегът никога не се топи.

Планината е изключително богата на растения – в Пирин растат 1/3 от всички познати у нас висши растения, 320 вида мъх и неколкостотин вида водорасли.

Освен редките еделвайси и още 18 вида растения, които виреят само в Пирин, планината може да се похвали и с Байкушевата мура, която е на над 1200 години.

Много от животните, които обитават горите на Пирин, са застрашени от изчезване. За тази цел е създаден национален парк „Вихрен“ и резерватите "Баюви дупки-Джинджирица" и "Юлен".

Най-известните курорти в Пирин са Банско, Добринище, Разлог, а в планината се намира и най-малкият град у нас – Мелник. Много туристи се отправят и към Сандански заради уникалния му климат.

Рила

Това е най-високата планина у нас и на Балканския полуостров. Връх Мусала се намира на 2925 метра надморска височина, което го нарежда на шесто място в Европа.

Славяните са я наричали „многоводната“ планина. В Рила има над 200 езера и множество минерални извори, от тук извират някои от най-пълноводните реки в тази част на Европа – Искър, Марица и Места.

Най-известната забележителност на планината са Седемте рилски езера. Невероятната им красота привлича в района хиляди туристи.

Общо 24 вида от срещащите се в Рила животни са вписани в Световната Червена книга. На територията на планината се намират пет резервата, които пазят богатството й.

Рила привлича туристите и с най-големия манастир у нас – Рилският, както и с най-високия си водопад – Скакавица.

Странджа

Това е най-слабо населената област на България. Планината, чиито брегове се мият от Черно море, се простира и в съседна Турция.

Въпреки това тя приютява най-голямата защитена територия у нас – природен парк Странджа. Единствено в тази част на Европа могат да се видят древни гори, а по крайбрежните части на планината минава миграционният път на птиците - Via Pontica.

Над ридовете й всяка година прелитат милиони птици, част от които са с европейска значимост.

Смята се, че именно в дебрите на Странджа са се зародили нестинарските танци – днес част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Вижте още: Пет български природни чудеса

Осогово

На границата на България и Македония – там се намира най-високият връх на Осогово – Руен (2251 м).

Ако се разходите из горите на планината, можете да срещнете не само изключително редкият алпийски тритон, но и видри, вълци, рисове и сънливци.

Местността Юч Бунар, която се намира в близост до село Богослов, е известна с групата дървета гигантска секвоя. Това са най-старите и най-големи секвои у нас - на възраст над 120 години с височина над 30 м.

Осогово предлага една от най-красивите гледки у нас. При ясно време от върховете й се виждат очертанията на Западна Стара планина, Витоша, Рила и Пирин.

https://profit.bg

Banner 468 x 60 px