Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Осинови щъркелово гнездо – кампания в Неврокопско

Осинови щъркелово гнездо - това е най-новата инициатива на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев и Народно читалище "Изгрев1930" в село Баничан.

 "Всеки, който желае, може да осинови щъркелово гнездо, като финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която ще бъде поставена на избрано от тях гнездо, като по този начин изразяват желание да полагат грижи за неговото опазване и бъдат отговорни за неговото бъдеще", заяви Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците. 

 Осиновителите ще могат да го посещават и наблюдават в удобно за тях време. По този начин ще се събира информация за гнездата и ще се гарантира тяхното опазване. Не е задължително осиновителите да са местни жители. След като гнездата в Баничан бъдат осиновени, ще се пристъпи към осиновяване на гнездата в с. Хаджидимово, като приносът на местните ще бъде от съществено значение.

 Засега има заявка за осиновяването на 3 гнезда, включително и от чужбина. Общият брой на гнездата в с.Баничан е 12, а в Хаджидимово - 29. Данните са от последното Седмо международно преброяване на белия щъркел проведено през 2014-2015г. от Българско дружество за защита на птиците и партньори.

www.kmeta.bg

Последно променена вВторник, 26 Март 2019 20:52

Banner 468 x 60 px