Вход
обновено 12:25 PM EET, Nov 21, 2019

Щастливи дни за дивите животни: Спасиха ранени щъркел и сърничка

В два последователни дни са осъществени акции по спасяването на животни. На 10 април кметът на село в община Бобов дол спаси щъркел, а на 11 април екип на Аварийната дирекция на столична община спаси сърничка, намерена в район "Витоша". 

На 11 април бе спасена бедстваща сърничка. Животното е извадено от студените води на река в планината и е транспортирано с линейка до спасителен център за животни. Свидетели на спасителната акция са минувачите край планинската река. От Аварийната дирекция се отзовават на сигнал за бедстващо животно и така намират малката сърничка. Животното е нахапано от други животни и е било изплашено. В момента се грижат за нея и състоянието й е подобрено.

На 10 април, Васил Василев спаси ранен щъркел, намерен в тежко състояние край Бобов дол. Спрямо нараняванията на щъркела се предполага, че е бил нападнат от животно. Тъй като било трудно да се намери място, където да се погрижат за птицата, тя пренощувала в дома на Василев. Той успял да се свърже с фондация, откъдето получил номера и адреса на ветеринарна клиника в столичния квартал "Изток". Щъркелът е закаран по спешност до клиниката, където се лекува и възстановява. Кметът е в очакване щъркелът да се оправи и има готовност отново да го транспортира, но този път до селото, където жителите и другите щъркели го очакват. 

Снимка: offnews

Banner 468 x 60 px