Вход
обновено 6:42 PM EEST, Oct 11, 2019

Огънят, който гори от 4000 години (снимки)

"Този огън гори 4000 години и никога не е угасвал", казва Рахила Алиева. -"Дори идващият дъжд, сняг, вятър никога не го гасят". 

Високите пламъци танцуват неспокойно по 10-метровия участък от склона, което прави горещия ден още по-горещ. Това е Янар Даг - което означава "Горящата планина" - на Ашеронския полуостров в Азербайджан, където Рахила работи като екскурзовод.
Страничен ефект от изобилните запаси на природен газ в страната, които понякога изтичат на повърхността, Янар Даг е един от няколкото спонтанни пожари, които са очаровали и плашили пътниците в Азербайджан през хилядолетията.

Венецианският изследовател Марко Поло пише за мистериозния феномен, когато минава през страната през 13-и век. Други търговци по Пътя на коприната разнасят новините за пламъците, докато пътуват към други земи. Затова страната е спечелила прозвището „Земята на огъня“.Такива пожари някога са били в изобилие в Азербайджан, но тъй като са довели до намаляване на налягането на газа под земята, пречат на добива и повечето са били премахнати.Янар Даг е един от малкото останали примери и може би най-впечатляващият.

Преди векове те изиграли ключова роля в древната зороастрийска религия, основана в Иран и процъфтяваща в Азербайджан през първото хилядолетие пр. Хр., разказва CNN. За зороастрийците огънят е връзка между хората и свръхестествения свят и среда, чрез която може да се придобие духовна проницателност и мъдрост. Това е пречистване, поддържане на живота и жизненоважна част от поклонението.Днес повечето туристи, които пристигат в посетителския център на Янар Даг, идват за спектакъла, а не за религиозно изживяване. Преживяването е най-впечатляващо през нощта или през зимата. Когато падне сняг, люспите се разтварят във въздуха, без да докосват земята, казва Рахила.

Въпреки че пламъците на Янар Даг претендират да са от древността, някои твърдят, че пожарът може да датира от 50-те години на миналия век. 

Янар Даг се намира на 25 км северно от Баку в село Мечемедие. От града до тази световна забележителност се движат автобуси, така че може да се стигне лесно и евтино. От 2007 г. Янар Даг е обявен за природен резерват и е под закрилата на държавата.

www.economic.bg Снимка: Wikipedia

Banner 468 x 60 px