Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Brexit може да бъде прекратен, ако сделката с ЕС бъде отхвърлена

Според Тереза Мей за отлагане или втори референдум не може да се говори.

Процесът по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз може да бъде изцяло прекратен, ако парламентът отхвърли договореното между Лондон и Брюксел споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения след Brexit. За това предупреди британският премиер Тереза Мей при последната си реч пред парламента преди депутатите да гласуват в подкрепа или против сделката с ЕС, пише The Guardian. Тя обясни, че Брюксел категорично отказва да предоговаря споразумението за Brexit.

Освен това британският премиер заяви, че според нея правителството не трябва да отлага насроченото за 29 март тази година излизане от ЕС, нито пък да насрочва нов референдум по какъвто и да е въпрос, свързан с Brexit. Мей подчерта, че ще продължи да убеждава депутатите да подкрепят споразумението с Брюксел, тъй като не иска да се стига до ситуация, при която парламентът опитва да провали излизането на Острова от Блока.

Премиерът отбеляза, че нито един от членовете на парламента не е представил алтернативно споразумение за Brexit, подходящо за преговори и изпълняващо волята на британския народ за излизане от ЕС.

https://www.economic.bg

Banner 468 x 60 px