Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Растение на 30000 години

Учени регенерираха растение на 30,000 години

Руски учени са развили цъфтящи растения, чрез използването на семена, събирани от катерици от преди 30000 години и съхранени в сибирската дълбоко замръзналата почва. Последните изследвания показат, че това може да се превърне в ключов експеримент в надпреварата за съживяване на древни видове.
Семената на тревисто Silene stenophylla са най-старата растителна тъкан върната обратно към живота, според изследователите Светлана Яшина и Давид Гилишински от Руската академия на науките.
Най-новите открития може да бъдат повратна точка в областта на научните изследвания на древен биологичен материал и опит за съживяване , включително на някои изчезнали видове.
Учените подчертават значението на дълбоко замръзналата земя при търсене на древен генетичен материал със съществуващ на живот, който хипотетично отдавна е изчезнал от повърхността на Земята .
Предишният рекорд за жизнеспособна регенерация на древна флора е с 2000-годишни семена от финикова палма в крепостта Масада, близо до Мъртво море в Израел. Последният успех е от значително по-стар порядък, с изследване - радиовъглеродно датиране потвърдило тъкан на 31,800 години с разлика 300 години.
"За първи път, ние успяхме да пресъздадем растение с помощта на плодове, които са 32,000 годишни", Яшина пред АФП.
В проучването на Националната академия на науките, е описано откриването на 70 дупки от катерица на по-ниския бряг река Колима в североизточен Сибир, Русия, и съдържащи стотици хиляди проби на семена от различни растения.
Всички дупки са открити на дълбочина от 20-40 метра от повърхността в слоеве, съдържащи кости на големи бозайници като мамут, вълнест носорог, бизон, кон, елен и други представители на фауната от късния плейстоцен.
Дълбоко замръзналата земя по същество е действала като гигантски фризер, и съхранила семена и плодове, пребивавали в този затворен свят - необезпокоявани от никого, при средно -7 градуса по Целзий за десетки хиляди години.
Учените са в състояние да регенерират нови образци от този стар растителен материал, в голямата му част, защото дупките бързо са били покрити с лед, и след това останали "непрекъснато замразени и никога размразявани", в дълбоко замръзналата земя.
"Експериментът е успешен благодарение на откриването на жизнеспособни частици от плацентата от три плода, намерени непокътнати от нашите колеги в една катерича дупка", каза Яшина.
"Запазени във вечния лед в перфектно състояние, трите плода не са покълнали и плацентарната тъкан съдържа жизнеспособни клетки", добавя тя.
В лабораторията близо до Москва, учените първоначално опитват да отгледат растения от зрели семена С. Stenophylla, но когато това се проваля, те се обръщат към плацентарната тъкан на растението и успешно регенерират цели растения в саксии под контролирана светлина и температура.
"Това е невероятен пробив", каза Грант Зазула от палеонтологичната програма в Юкон, Канада пред Ню Йорк Таймс.
"Нямам никакво съмнение, че това е легитимно проучване."
На учените е известни от години, че някои растителни клетки може да живеят в продължение на хилядолетия, при подходящи условия.
Някои по-стари опити на регенерация не са научно издържани, но екипът Яшина / Гилишински внимателно използват радиовъглеродното датиране, за да се гарантира, че семената и плодовете, намерени в дълбоко замръзналата земя, не са съвременни от S. Stenophylla, която все още расте на сибирската тундра.

Тази снимка, предоставена от Института по клетъчна биофизика на Руската академия на науките показва растението Sylene stenophylla, отгледано от регенерирана тъкан от изкопаеми плодове. (AP Photo / Институт по клетъчна биофизика на Руската академия на науките)

Последно променена вНеделя, 16 Август 2015 21:34
Banner 468 x 60 px