Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Монголските джербили живеят по двойки

Тези малки гризачи идват от Монголия, където живеят по пустини и степи, сред трева, билки и храсти. А у нас ги отглеждаме като домашни любимци. За да им е спокойно и хармонично, трябва да им подсигурим клетка или аквариум с пясък и слама, както и нещо за гризане.


Джербилите живеят 3, максимум 5 години. Високи са 110-135 мм, а само опашката им е дълга 95-105 мм. Тежат едва 60-85 г., а най-дебеличките достигат 120 г. Имат крехко тяло и стегната кожа. Главата им е къса и широка, нослето - остро. С по-дългите си задни си крачета (28-32 мм) тези дребни гризачи тичат доста добре, както и да скочат на височина до 1,50 м. Козината по гърба им е сивкава, а коремчето и лапите са бежови или бели. Кожухчето им е с кадифен блясък, благодарение на мастна жлеза над пъпа. От нея се отделя мазнина със специфична миризма и феромони, недоловими за нас хората, която те разнасят по козината си чрез триене. Така се разпознават помежду си и маркират територията си.

Имат нужда от партньор

Джербилите са подходящи любимци за деца над 10 години. Не са за гушкане и галене. Те са живи и енергични животинки, не се задържат на едно място. Имайте предвид, че тези гризачи не могат да живеят поединично. Винаги взимайте поне две мишки, защото са силно социални и имат нужда от партньор, за да са спокойни. И мъжките и женските са приятелски настроени към стопаните си. Мъжките двойки са по-лесни за отглеждане, тъй като женските са по-агресивни едни към други. Ако си вземете женски, добре е да са не повече от две или една мъжка и една женска мишка. Ако са повече от две женски, започват да се бият.

Уверете се, че са здрави, когато ги купувате

Когато си купувате от тези гризачи, обръщайте внимание на външния им вид. За да сте сигурни, че са здрави, огледайте очите им - трябва да са чисти, сухи и блестящи. Животното трябва да е жизнено. Половите органи, носът и ушите трябва да са чисти и сухи, а зъбите да са жълти, но чисти. Мишката не бива да е много слаба, но не и прекалено дебело.

Важно е да имат нещо за гризане

Гризането е жизненоважно за джербилите, тъй като имат четири резеца, които растат през целия им живот. Чрез гризане те ги поддържат къси. Иначе е възможно, зъбите им да израснат прекалено и да се забият в горната челюст. Джербил с израснали зъби не може да се храни и ако не му се помогне, умира. Погрижете се да имат достатъчно неща за гризане - сено, картони, пръчки, тоалетна хартия. Ако започнат да гризат решетките на клетката, това е знак, че им е скучно и е време да им намерите занимание.

Защо копаят

Гризачите прекарват доста време в копаене. Може да им направите изкуствени тунели от купчинки камъчета, дървета, но така че да не застрашите живота им. Най-често копаят в ъглите на клетката си. Това не е естественото им поведение в природата, затова можете да ги отучите. Доказано е, че ако джербилите израснат в среда с "бърлога", те няма да развият навика да копаят. За да го избегнете, още докато са малки трябва да имат тунел или дупка, които да водят до "бърлогата". Ако имат само подслон, без тунел - стереотипното копаене се появява.


Обожават да се къпят в пясък

Джербилите обичат да си правят пясъчна баня. Тъй като произхождат от пустинята, където им е било трудно да намерят вода. Използват пясъка, за да поддържат козината си чиста. Затова можете да им сложите хубав пясък, за да се "къпят" в него.


В група джербили, винаги има доминантна двойка

Само доминантните могат да имат малки. Доминантният мъжки не се опитва да се чифтосва с други женски и те не се разгонват докато присъства доминантната женска. Ако другите мъжки се опитат да се чифтосат с женската, главният не им позволява. Той е единственият, който поддържа йерархията в групата. Когато умре или стане по-слаб, най-силният мъжки заема мястото му.


Комуникация и език на тялото

Джербилите постоянно поддържат връзка помежду си чрез високочестотни писукания, които са недоловими за нас. Разбират чувствата, целите и намеренията си. Понякога възрастните издават по-силни звуци, които са знак, че си играят, че са изплашени или имат сексуални изживявания. За тях е типично и тропането. Издават ритмични звуци като тропат със задните крачета, за да сигнализират на останалите в групата, че са в опасност или пък показват сексуална възбуда.
- поздравяват се като ближат устите си, така се разпознават един друг по вкуса на слюнката;
- когато са спокойни почистват лицето, корема, гърба и опашката, като я държат с предните си лапи;
- когато са развълнуване, скачат с четирите си крака във въздуха или се "боксират" с предните си лапи;
- когато са изплашени, се изправят като замръзнали със събрани предни лапички;
- когато са любопитни, се изправят на задните си крака и душат във въздуха, като мърдат мустаците си;
- когато намигат с едно око, значи, че са удовлетворени - това става като хапнат нещо вкусно.

 

Последно променена вЧетвъртък, 22 Октомври 2015 07:25

Banner 468 x 60 px