Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Хомеопатия за домашни животни

Ветеринарят д-р Петър Дюлгерски лекува животни с хомеопатия. За него този вид лечение е доста ефективен и положителните резултати не се конкурират с плацебо ефекта, както при хората. С него разговаряме и за чувствата, емоциите и телепатичните способности на домашните любимци.

 

Визитка
Д-р Петър Дюлгерски е завършил ветеринарна медицина в Стара Загора през 1994 г. След дипломирането си започва да практикува с дребни животни, предимно кучета и котки. Клиничната му практика е свързана предимно с диагностика и лечение на вътрешните болести и коремна хирургия. От 6 години се занимава активно с хомеопатия и нетрадиционна медицина. Има интереси в областта на имунологията и регенерацията на организма и причинно-следствените връзки на стареенето.

Съобразявайте се с емоциите им
Според него кучето, котката, заекът или морското свинче имат чувства - страх, ревност, любов, мъка, привързаност. Всичко това го кара да смята, че животните по подобие на човека изпитват емоции. Ветеринарят разказва за случаи при животни, които са се разболявали след смъртта на стопанина си или при раздяла с друго животно, с което са съжителствали. Това се случва и когато един стопанин се смени с друг. Появява се страх от изоставяне и в резултат на този страх животното може да отключи заболяване. Затова д-р Дюлгерски ни обръща внимание, да се съобразяваме с емоционалните преживявания на домашните ни любимци. Напомня, че животните ни отвръщат със същите чувства, с които и ние се отнасяме към тях. "Може да се каже, че понякога са като телепати, достатъчно е да си помислим нещо и те вече ни усещат", твърди докторът. "Има стопани, които ми разказват, че само като си помислят, че е време за ветеринар, котката се скрива и става неспокойна, без да са споменавали думата доктор. Някои го свързват с интуицията им, с която предугаждат намеренията на стопанина им.
Взетите от зоомагазин животни преживяват стрес, което често води до срив на имунитета
Всички животни, особено малките, взети от котило или от развъдник преживяват последствията от стреса. Животни взети от зоомагазин до третия ден от преместването им в нов дом, също могат да изпаднат в състояние на имуносупресия. Това може да бъде предпоставка те да се разболеят и това да доведе до разстройство и повръщане. При подобни ситуации като изпитана превантивна мярка идва на помощ хомеопатията, обяснява докторът.

Хомеопатията им помага за часове
В случаите, в които животното е стресирано, диша учестено, трепери, изпитва страх, има уплашено изражение, за лечението му често се използва лекарството Аконит. Това е лекарство от спешната помощ и действа добре при животни, които са стресирани изведнъж - например блъснати от кола, паднали от прозореца или уплашени от нещо. Лекарството ще подейства магически, а резултатът се вижда още на следващия ден. Животното се успокоява и започва да си играе. Ако от два, три приема до 24 часа няма положителен ефект е възможно лекарството да не е предписано правилно. Докторът съветва хомеопатичните лекарства да не се дават продължителен период от време, ако те действат добре ефектът от тяхното прилагане се наблюдава до часове след приема.
Други подходящи лекарства за емоционални преживявания са Игнация и Арника. Арниката действа не само при физически травми, но при такива от психоемоционално естество. При животните тези хомеопатични лекарства действат много по-чисто отколкото при хората, защото при тях изключваме варианта за сугестия или плацебо ефект. Освен това, при четириногите го няма психологическия момент на доказване, че има резултат, както при хората. Животните не очакват резултат! Д-р Дюлгеров казва, че положителният ефект от хомеопатичното лекарство трябва да бъде видно от 1 до 3 дни, ако няма положителен резултат, то това не е точното лекарство. Има вероятност да подейства докато трае приема, но след спирането му отново да се възвърнат симптомите. Това също е знак, че не е правилното лекарство. Ако въпреки това продължите да го давате на любимеца си в по-дълъг период от време, то започва да действа на принципа на аналгина - обезболява, но не лекува.
За разлика от другите лекарства, хомеопатичните действат енергийно, на клетъчно ниво, като директно се повлияват метаболитните функции на клетката, обяснява докторът. "За мен Хомеопатията е най-великата наука, която познавам, тя е море от възможности. Убеден съм, че ще дойде време, в което принципа на Хомеопатията ще е в основата на лечението на всички болести". Казва и че хомеопатията не е никак безобидна наука и препоръчва книгата на един от водещите индийски учени в хомеопатията - д-р Прафул Виджейкар - "Теория на потискането", в която авторът описва последствията от неправилно изписани хомеопатични лекарства.
 
Последно променена вСряда, 04 Ноември 2015 17:07

Banner 468 x 60 px