Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Афганска хрътка - своенравна, горда и придирчива

Кучето от тази порода е аристократично и грациозно. Добре е стопанинът му да го обсипва с внимание, да го разхожда и да се грижи постоянно за козината му. Знайте, че трудно се поддава на обучение, но е много нежно, красиво и любвеобилно, освен това се разбира много добре с децата.
Наричат я още Балучийска хрътка или Тази. Породата произхожда от Афганистан и е регистрирана за първи път през 1926 г., но се смята за една от най-древните породи. Служела като ловно куче и като куче-пастир. Появява се в Европа и Америка едва в началото на ХХ век, тъй като преди това афганистанският народ е отказвал да продаде своята национална порода на чужденци. Суровите условия в планините я закалили и се развила като ловко, смело и силно животно, способно да се пребори с всеки хищник. Разказват се легенди за подвига на прочут мъжки афганец, който победил страшен снежен леопард. В Афганистан се различават три местни разновидности на породата: бакхамул - планински тип, дошъл от монголските степи; лучак - късокосмест тип и калах - междинен тип с умерено дълъг косъм.

 


Изглежда царствено


Афганската хрътка е изключително гордо куче, с царствена стойка и дълга, дебела, лъскава козина. Среща се в различни цветове - бяло, сребристо, сиво, кафяво, черно, кремаво и дори в синьо. Тези кучета имат тъмни петна около лицето и ушите. Козината им покрива цялото тяло, с изключение на муцуната, горната част на гърба и опашката, където е по-къса и гъста. Нормалната височина на породата е 63-70 см, а теглото достига 23-32 кг. Доста високи кучета са, с дълги мускулести крайници, удължена тясна глава и силна челюст. Муцуната им е леко изпъкнала, имат тъмни очи, с форма на бадем. С черен нос са и рошави уши. Опашката им е дълга с къдрица на върха. При тичане могат да достигнат скорост 45 км/ч. Продължителността им на живот е 10-15 години. Женските раждат около 6-8 кученца. Здравословните проблеми, за които трябва да внимавате при афганската хрътка са с щитовидната жлеза и автоимунни. Имайте предвид, че породата е чувствителна към химикали и лекарства.


Приобщавайте я, тя се нуждае от внимание


Афганските хрътки са независими кучета, с чувство за собствено достойнство. Някои от тях са доста необуздани, а други прекалено сдържани. В същото време са много нежни и любвеобилни. Добри пазачи са и се разбират много добре с децата. Недоверчиви са към непознати. Понякога са доста своенравни, но не обичат да ги оставят дълго време сами. Често са придирчиви и към храната. Не е добре да игнорирате и пренебрегвате афганката, тъй като може да стане необщителна и отегчена. Добре е да знаете, че тя се нуждае от вашето внимание и е препоръчително да я приобщавате от ранна възраст. Това са едни от най-трудните за дресировка кучета, затова бъдете търпеливи с тях. Ако са обучавани неправилно, афганските хрътки имат склонност да стават непокорни. Ако ще си взимате такова куче, знайте, че то има нужда от много упражнения всеки ден и дълги разходки. Необходимо е да го гледате в голямо жилище или къща с двор. Препоръчително е да се гледат зад високи огради, тъй като са много добри скачачи.


Грижете се за нея


Всеки ден трябва да се грижите за афганската хрътка като разресвате и изчетквате козината й. При дъждовно време я подсушавайте. По здравословно и хигиенични причини е добре да чистите ушните й канали, както и да подрязвате козината на кучето през няколко месеца.


Любопитно
Първото клонирано куче в света е афганската хрътка Снъпи. Тя била създадена от клетка, взета от ухото на тригодишна мъжка афганка. Генетичният материал от тази клетка бил инжектиран в празна кучешка яйцеклетка, която учените стимулирали да започне да се дели и да образува зародиш. Ембрионът бил имплантиран в утробата на "майка под наем" от породата златист лабрадор. Афганецът Снъпи се появил на бял свят с цезерово сечение след нормална бременност, продължила 60 дни. Кучезащитниците предупреждават, че клонираните четириноги могат да станат жертва на лабораторни експерименти и че създаването на генетични копия не отговаря на нуждите за подобряване на породите.


Какво е характерно за хрътките


Породите хрътки често изглеждат надменни и резервирани, докато ги опознаете. Козината на различните видове е много разнообразна - от гладката козина на бийгълите, през твърдите, остри косми на басета, до красивите салюки и авганска хрътка. Те са разнообразни по форми и размери - от миниатюрния дакел до най-голямата порода - ирландската голяма ловджийска хрътка. Всички те, се нуждаят от много упражнения и разходки. Имат силно развит ловен инстинкт и са опасни в присъствието на котки. Хрътките със силно обоняние обичат да държат муцуните си близо до земята и да търсят нови миризми, затова е добре често да проверявате ушите и муцуните им за кърлежи и бодли. Обикновено живеят в собствен свят, така че когато ги обучавате, трябва да сте доста търпеливи, докато запомнят командите.

 

Последно променена вПонеделник, 07 Декември 2015 07:52

Banner 468 x 60 px