Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Спомен от детството

Преспапиетата са сред най-търсените сувенири по света. Всяко разказва история и съхранява любими спомени. Подходящи са за подарък на хора от всички възрасти.


КОИ СА ИСТИНСКИТЕ ПРЕСПАПИЕТА

Преспапието представлява стъклена топка, в центъра на която е поставен някакъв елемент. Топката е фиксирана на основа, която може да е от различни материали. Стъкленото глобче е пълно с течност и когато го разклатите, брокат или бели частици във вътрешността на стъклената топка имитират падащи снежинки или снежна буря.
Класическите преспапиета не са разпространени масово на пазара. Те са с фина и по-детайлна изработка и често се правят по поръчка. С доста по-голяма основа са и топката им е по-тежка от обикновените. Стойността им се определя от дизайна и изработката. Цените им варират от няколко долара, до сумата от $258 000. Когато си купувате истинско преспапие, стъклото му не трябва да има жълт или зеленикав цвят или да е деформирано.
Оригиналните преспапиета са произведени според изискванията за най-високо качество и са подходящ подарък за всички възрастови групи. Ако детето ви си играе с такова преспапие, няма опасност да се нарани. Повечето са с размер 80 мм диаметър и тегло около 400 г.


КАК ДА ГИ ПРЕДПАЗИМ ОТ ДЕФОРМАЦИИ

Трябва често да ги забърсвате от праха, за да съхраните ефектния им вид. Почиствайте ги с мека кърпа. Прекалено високата или прекалено ниска температура могат да предизвикат дефекти върху тях, затова най-добре ги дръжте на стайна температура. От високата температура в тях може да се появят и въздушни балончета. Вибрациите по време на дълго пътуване, също могат да причинят появата на въздушни мехурчета. Когато изпращате преспапие като подарък, за да го предпазите по време на превоза, го сложете в кутийка с някаква изолация.


МАЛКО ИСТОРИЯ

- Има данни за изработка на преспапиета от ХIII в. във Вранция.
- Документирано доказателство за съществуването на преспапиета има и от 1474 г. и то описва стъклената индустрия на остров Мурано до Венеция.
- Има данни за производство на преспапиета и в Полша във фабрика Силесиа след 1833 г.
- Някои изследователи смятат, че документирано доказателство за производство на преспапиета е австрийското индустриално изложение през 1845 г. във Виена.
- Изработката на преспапиета достига своите върхове във Франция през 1845-1860 г. Там те са използвани за затискане на листове хартия за писма, откъдето идва и името им presse-papiers.
- Освен във Франция, преспапиетата се произвеждат във Великобритания от 1848 г., в Белгия от 1850 г. и в САЩ от 1851 г.
- Разликата между производството на преспапиетата в Европа и САЩ е, че докато в Европа преспапиетата са превърнати в индустрия, то в САЩ са емигранти и в стила им се наблюдава европейско влияние.
- В края на ХIХ век ново поколение занаятчии започват да изработват преспапиета в САЩ и те налагат свой собствен стил.
- През 1953 г. е основана Асоциацията на колекционерите на преспапиета в САЩ. Днес асоциацията има 21 клона по цял свят.


ИДЕАЛЕН ПРЕДМЕТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ВЪТРЕШНА ТИШИНА

Шаманите са използвали скали или парчета от тежко дърво или метал, които поставяли в областта на корема, пъпа и слънчевия сплит, за да им помогнат да достигнат вътрешна тишина. Смята се, че тежката стъклена топка е идеален предмет за достигане на вътрешна тишина.


ФАКТ

Най-скъпо оцененото преспапие е продадено през април 1998 г. за $156 000. То се смята за произведение от класическия период във Франция.

Последно променена вСъбота, 19 Декември 2015 21:12

Banner 468 x 60 px