Вход
обновено 7:33 PM EEST, May 20, 2018

ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА ПАЗЕЛА МОЩИТЕ НА МЪЧЕНИК ОТ ТРАКИЯ

Насред полите на Родопите се намира "Червената църква". Ако не сте чували за нея, не бихте предположили, че тези останки всъщност са част от много ценен и интересен културен паметник. Църквата се намира на около 2 км. от Перущица, област Пловдив и е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, археологически паметник от национално значение. 

Статут на национален античен паметник получава през 1927 г., а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 г. Тя е единствената в целия свят, която има първоначално северен олтар резултат на ранното християнско богослужения в първоначалните римски терми и митраеум – баня и храм на Митра. 

 Името на църквата - "червена" идва от римските червени тухли и розовия хоросан, използвани при изграждането й. Никой не е сигурен кога точно е построена, но се предполага, че датира от края на V и началото на VI век от новата ера. Заедно с Несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове на Балканите.

 През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Осигурена е пътна връзка, приемна сграда, околното пространство е благоустроено, съобразено с изискванията за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания. След реконструкцията са оформени пешеходен достъп до църквата и панорамна алея, изградени са подход за инвалиди и информационен център. При ремонтните дейности църквата е укрепена, като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална. Зидовете са консервирани и, където е имало необходимост от дооформяне на обемите, са иззидани наново. Създадено е художествено осветление, което осветява обекта през нощта.

 

 Централната сграда е с форма на четирилистник, разположена върху останките на друга разрушена постройка с почти същия план. Останките са основната част от църквата и включват четириконхалното пространство, заедно с два обходни коридора, разположени около северната и южната конха. Впоследствие са прибавени още помещения: двоен притвор, параклис, долепен към него от южната страна, и баптистерий (кръщелна) от северната. Портик с колони от запад оформя входа на църквата. Подходът към последния е по каменно стълбище, от което има запазени само отделни блокове. Общите размери на църквата са: дължина - 32, 45 метра и ширина - 29 метра.

 

 Храмът в миналото е бил известен с изцелителните мощи на християнски мъченик от Тракия, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Именно заради надеждата за изцеление на нелечими болести тук са се стичали много поклонници.

 

http://www.kmeta.bg/chervenata-curkva-pazela-mostite-na-muchenik-ot-trakiya

Banner 468 x 60 px