Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Два храма един в друг в „Писаната църква” край Разлог

Туристи посещават община Разлог заради археологическо откритие край града. Гостите с интерес разглеждат разкопките в „Писаната църква”. Там продължава работата на археолозите.

 Миналата година те намериха антични и средновековни монети, както и фрагменти от стъкло и керамика. На специалистите помагат ученици и безработни.

 При сондажното проучване на терена преди 9 години, на югозапад от църквата, експертите попаднаха на градежи, които са част от манастирски комплекс.

 "Писаната църква" е разположена в подножието на Северен Пирин на 7 км югозападноот Разлог. 

 Храмът  е раннохристиянски, той е от V-VІ век след Христа. В трите помещения са открити следи от голям пожар. В района има още непроучени градежи, които са на югоизток.

 Началото на дейността на археолозите бе поставено през 2006г. със средства, осигурени от община Разлог. 

 Малко по-късно са разкрити два вписани един в друг храма - единият е раннохристиянска базилика от V-VІ век, а другият - вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХІІ и началото на ХІІІ в.

Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие много по-големи възможности за интерпретиране на самия обект като цяло.

 „Писаната църква” трябва да се развие, да се направи приятна и достъпна за посетителите среда. Целта е да се създаде малък археологически парк, в който да има места за отдих, да се направи възстановка на средновековно жилище, да има 3D модел на църквите, за да добият посетителите реална представа как са изглеждали те.

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px