Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Кухнята на столетниците

Родопската кухня е легендарна. Тя е и една от причините туристите да посещават региона. Емблематични храни днес са фасулът и картофите. Районът на община Смолян предлага отлични условия за отглеждането им. Не случайно фасулът се е превърнал в емблема за Средните Родопи.
Родопчани са и прочути скотовъдци. Стадата от овце, кози и говеда са били неизброими. Днес нещата стоят малко по-различно, но въпреки това родопското квасено мляко е феномен, признат в целия свят.


      Родопско чеверме 

Сред най-популярните родопски храни се нареждат пататника, чевермето, катмите, качамака и клина. Млечните продукти – сирене, кашкавал, масло и извара – са екологично чисти и могат да бъдат открити както в Смолян, така и в мандрите в по-малките населени места в общината. В някои от къщите за гости и механите в селата може да закупите домашно приготвена продукция. Но какво е родопската кухня без десерта – цедено мляко със сладко от диви ягоди или боровинки. Това е несравнимият завършек на вашето пътешествие в община Смолян и Родопите. А ние знаем, че частица от това място ще остане в сърцето ви завинаги

                                               Пареник

            Родопски био продукти      

  Овче кисело мляко със сладко от боровинки

http://www.smolyan.bg

Последно променена вЧетвъртък, 21 Септември 2017 11:14
Banner 468 x 60 px