Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

PОДОПИТЕ - дивно кътче на България

Хармония, спокойствие и уединение, необяснимо щастие и вдъхновение, покоряващи сетивата гледки, вкусове, ухания, звуци и беззвучия, преливащи в усещане за безсилие и покорност пред величието на планината…..
Това са само част от чувствата на попадналия в тази част на Родопите посетител.

Разнообразният релеф в уникално съчетание – високите върхове, заобиколени от китни поляни, изпъстрени с цветя и билки, величествените иглолистни и широколистни гори, дългите ридове, прорязани от планински реки и потоци с кристално чиста и студена вода, небесно сините езера, в които се оглеждат околните върхове, величествените скални фигури и откоси са навсякъде из това дивно кътче на България.
Туристите, посещаващи за първи път района на община Смолян, остават покорени от богатата история и етнография на този край. Районът предлага голямо разнообразие от природни и културни забележителности, туристически дестинации, екомаршрути и атракции.
Всички тези богатства са събрани в настоящия пътеводител, който няма претенциите да представя всеки един обект от района по отделно, а по-скоро да даде една по-обща представа и концентрирана на едно място информация за всичко, което си заслужава да се види и преживее в община Смолян.
 

КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ

Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена през 2003г. и е реновирана изцяло през 2013 г. Маршрутът е изключително живописен, преминава през резерват „Сосковчето“ и буферната му зона, като по дължината му туристите могат да се любуват на животински и растителни видове с висок природозащитен статус, риолитни скали с причудливи форми и иглолистни гори със средна възраст над 100 години.

Пътеката се вие по двата бряга на живописната река Герзовска, като за улеснение на туристите са изградени дървени мостчета, беседки и заслони за хранене и почивка, чешми и тоалетни, а трудните участъци са обезопасени с парапети и стъпала за спокойното преминаване на хора от всички възрастови групи. Ще останете смаяни от 46-те водопада по течението на реката, най-големият от които е с височина на водния пад почти 70 м. Наречен е Орфей поради асоциацията, която се прави между струйките вода, стичащи се по скалата, и струните на Орфеевата лира.

По дължината на екопътеката са изградени три наблюдателни площадки, от които се разкрива незабравима панорама към дивите и непрестъпни склонове на резервата, застлани с вековни гори и скали, както и към град Смолян – перлата в сърцето на Родопите, намиращ се едва на няколко километра от Каньона на водопадите.
 

„Каньона на водопадите“

Как да стигна до там?
Влизайки с автомобил в Смолян от Пампорово, поемете вдясно на първия светофар. Карайте направо докато достигнете до кръстовище с отклонение вдясно за село Мугла. Движейки се около 1.5 км по улица „Миньорска“, ще подминете къщите и табелка за местността Балиева вода. След около 300 метра вляво от Вас ще видите бетонов възел, а малко след него, вдясно, се намира указателна табела и черен път, който ще ви изведе до Посетителския информационен център в подножието на екопътеката. Към момента на издаване на Пътеводителя, пътят не е асфалтиран, дължината му е около 1.2 км, а състоянието му не е задоволително. Може да оставите колата в началото на отбивката и да изминете разстоянието до центъра пеша.
 

Важна информация:
Екопътеката започва непосредствено след Посетителския информационен център и се движи в буферната зона на резерват Сосковчето и в самия резерват.
Съществуват различни възможности за преминаването на маршрута – кръгово и линейно. При кръговото преминаване туристите ще започнат и завършат прехода си в една и съща точка – Посетителския информационен център в началото на пътеката. При линейното преминаване по маршрута има възможност за достигането до хижа „Перелик“ и едноименния връх, разположен в близост, както и за продължаването към съседни туристически обекти – село Гела, пещера Ледницата, Мугла, Чаирските езера и др.
Желателно е придвижването с планински водач, който може да наемете предварително след обаждане в ТИЦ – Смолян.
Не се препоръчва отклоняването от маркираната туристическа пътека, а смущаването на животните и брането на гъби, билки и цветя са забранени. Паленето на огън може да се извършва само на специално обозначените места.
Посетителският център при екопътеката не работи целогодишно. Може да се информирате предварително за работното му време като се обадите в ТИЦ – Смолян.
Времето за придвижване по маршрута при линейно преминаване е около 8 ч., а при кръгово преминаване – около 3 ч.
 

Посетителски информационен център в подножието на еко пътеката

http://www.smolyan.bg

 

 

 

Последно променена вЧетвъртък, 21 Септември 2017 11:25
Banner 468 x 60 px